Energetika.ba
Potražnja za čistom energijom

Fervo Energy prikupila 244 miliona dolara za implementaciju geotermalne energije

Autor: Energetika.ba
Fervo Energy prikupila 244 miliona dolara za implementaciju geotermalne energije
Foto: Unsplash

Fervo Energy objavila je da je prikupila 244 miliona dolara u novim sredstvima predvođenim od strane Devon Energy, s ciljem omogućavanja naredne faze rasta Fervo-a, implementacijom tehnologije prilagođene iz oblasti nafte i gasa u velikom obimu.

U krug su se također pridružili Galvanize Climate Solutions, John Arnold, Liberty Mutual Investments, Marunouchi Innovation Partners, Mercuria i Mitsubishi Heavy Industries, zajedno s postojećim investitorima Capricorn’s Technology Impact Fund, Congruent Ventures, DCVC, Elemental Excelerator, Helmerich & Payne i Impact Science Ventures.

"Potražnja za neprestanom čistom energijom nikada nije bila veća, a geotermalna energija nove generacije jedinstveno je pozicionirana da zadovolji ovu potražnju.", rekao je Tim Latimer, izvršni direktor i suosnivač Fervo-a. "Naša tehnologija je potpuno sigurna, naša cijena već je konkurentska, a naša baza resursa je ogromna. Ova investicija omogućava Fervo-u da nastavi pozicioniranje geotermalne energije u središtu neprestane proizvodnje ugljično neutralne energije."

Od posljednjeg prikupljanja sredstava, Fervo je pokrenuo svoj prvi komercijalni projekt i počeo s bušenjem na lokaciji Cape Station, projektu snage 400 MW u Beaver County, Utah. Fervo tvrdi da raniji rezultati bušenja pokazuju smanjeno vrijeme bušenja i niže troškove koji premašuju očekivanja Američkog odjela za energetska pitanja (DOE) za poboljšanu geotermalnu sustavnu (EGS), prenosi Power Engineering International

"Fervo-ov pristup razvoju geotermalne energije koristi najsavremenije podzemne, bušenje i tehnike završne obrade koje je Devon usavršavao decenijama.", rekao je David Harris, izvršni potpredsjednik i glavni razvojni direktor u Devonu. "Radujemo se produbljivanju saradnje s Fervo-om kako bismo iskoristili punu vrijednost Fervo-ove prednosti pionira u geotermalnoj energiji i pratećim područjima Devonovog osnovnog poslovanja."

Prikupljena sredstva podržat će daljnje operacije Fervo-a na Cape Stationu, koji se očekuje da će početi isporučivati električnu energiju mreži do 2026. godine.

"Energetski trilema predstavlja jedan od ključnih globalnih izazova našeg vremena; kako možemo proizvesti struju koja je pristupačna, pouzdana i čista.", rekao je John Arnold, osnivač Centaurus Capital i supredsjedatelj Arnold Ventures. "Fervo je pretvorio geotermalnu energiju u skalabilan izvor bez ugljičnog otpuštanja spreman za trenutak."

Fervo je prilagodio inovacije pionirane u industriji nafte i plina, poput horizontalnog bušenja i distribuiranog optičkog vlakna, kako bi rezervoare vruće stijene ispod površine Zemlje pretvorio u praktične, ekonomski održive, izvore energije bez ugljičnog otpuštanja koji se mogu koristiti kao izvor toplote i za industrijsku proizvodnju i proizvodnju električne energije. Fervo nastoji otključati geotermalnu energiju na lokacijama koje su prethodno bile ekonomski neprivlačne, dramatično povećavajući potencijal geotermalnih resursa.