Energetika.ba
Novosti

Ford priprema električni crossover Mach-E, rivala Teslinom Modelu Y

Autor: Energetika.ba
Ford priprema električni crossover Mach-E, rivala Teslinom Modelu Y
Koncept će predstavljen tokom ove godine, a produkcijski model se očekuje na tržištu 2020. godine. Električni crossover će preuzeti duh Mustanka te će biti riuval Teslinom Modelu Y.

Novi model tek treba zvanično dobiti ime, a Ford je navodno odbacio prvobitno ime Mach 1 zbog mišljenja javnosti da ne treba koristiti brending historijski rezervisan za Mustang. Nedavno je kompanija registrovala ime Mach-E koje savršeno odgovara.

Foto: carscoops.com Foto: carscoops.com

Novi automobil će biti prvi Ford dizajniran kao eletkrični automobil od "nule". Nova platforma će omogućiti pogon na prednji, stražnji i na sva četiri točka. To će ujedno biti i kruna na široki plan elektrifikacije prema kojem će Evropljanima biti ponuđena hibridna, plug-in hibridna i potpuno električna verzija svakog novog modela.

Jedini tehnički podatak koji je Ford otkrio jeste da će model imati domet od 600 km s jednim punjenjem baterije. Jeftinija verzija modela će imati nešto manji domet. Kompanija će ponuditi i snažniju verziju električnog crossofera koja bi trebala biti predstavljena prije kraja godine, prenosi Klix.

Energetika.ba