Energetika.ba
Novosti

Ford privremeno obustavlja ulaganja u električna vozila

Autor: Energetika.ba
Ford privremeno obustavlja ulaganja u električna vozila

Nakon što je odlučio da privremeno zaustavi ulaganja od 12 milijardi dolara, Ford shvata da za etabliranje na tržištu električnih vozila nije dovoljno proizvesti električni automobil s najboljim performansama.

U trećem kvartalu, kompanija Ford Motor je otkrila stvarno stanje kada su u pitanju marže i gubici. Glavni uzrok je kombinacija pada potražnje za električnim automobilima i damping cijena koji je početkom godine pokrenuo Tesla. Ford je u trećem tromjesečju 2023. uspio da proda 20.962 električna vozila, čime je nadmašio General Motors. Ovaj napredak je velikim dijelom posljedica povećane proizvodnje Mustanga Mach-E. Prodaja Mach-E-a je porasla za impresivnih 42.5 odsto u trećem tromjeseču, s 14.824 prodatih jedinica, od kojih su 5.872 prodate samo u septembru. Međutim, kada se pogledaju brojke koje ostvaruje Tesla, starosjedioci su s razlogom zabrinuti.

Međutim, uprkos povećanju broja isporuka električnih vozila, Fordov izvještaj navodi operativni gubitak od čak 1.3 milijarde američkih dolara, što je pad u odnosu na prethodni kvartal. To je dovelo do zabrinjavajućeg zaključka da za svako prodato električno vozilo u tom periodu, Ford je zabilježio gubitak od oko 36.000 USD, nadmašivši procjenjeni gubitak od 32.350 USD po EV-u u drugom kvartalu. Američki gigant se već sada priprema za gubitak od 4.5 milijardi dolara na godišnjem nivou.

Ali šta se krije iza ovih alarmantnih brojki?

Ford kaže da su gubici posljedica velikih ulaganja u električna vozila sljedeće generacije i teških tržišnih uslova. Konkretno, mnogi sjevernoamerički kupci zainteresovani za električna vozila nerado plaćaju premiju u odnosu na benzinske ili hibridne alternative, vršeći pritisak na cijene i profitabilnost električnih automobila.

Kako bi odgovorio na ovaj izazov, Ford je preduzeo nepopularne mjere. Američka kompanija je odložila otvaranje jedne od dvije fabrike baterija u Kentakiju u partnerstvu sa kompanijom SK On. Međutim, druga fabrika baterija i kompleks Blue Oval City u Tenesiju ostaju na pravom putu.

Naravno, Ford ne odustaje od planova za sljedeću generaciju električnih vozila, uključujući SUV s tri reda sjedišta i veliki pick-up. Ali postoje i druge prepreke uspjehu, navodi "Klix". Sporazum sa sindikatom UAW (Sindikat američkih automobilskih radnika) poziva na povećanje plata od 25 odsto za 57.000 radnika tokom idućih pet godina. To je dodatni pritisak koji će povećati Fordove troškove rada.

Takođe, 41-dnevni štrajk UAW je imao značajan uticaj na poslovanje, rezultirajući gubitkom proizvodnje od 80.000 vozila i procjenjenom štetom od 1.3 milijarde dolara, praktički brišući prihod od 1.2 milijarde dolara iz trećeg kvartala. U ovom složenom kontekstu, Ford se bori da pronađe svoje mjesto na tržištu električnih vozila koje se stalno mijenja.

(Energetika.ba)