Energetika.ba
Novosti

Forum u Beogradu: Energetska bezbjednost zahtjeva saradnju na globalnom nivou

Autor: Energetika.ba
Forum u Beogradu: Energetska bezbjednost zahtjeva saradnju na globalnom nivou

Energetska bezbjednost nije nacionalno, već regionalno pitanje koje zahtjeva snažnu saradnju na regionalnom, a često i širem nivou, zaključili su danas resorni ministri Srbije, Mađarske, Grčke i Nepala na otvaranju dvodnevnog Foruma za energetsku bezbjednost Euroazije u Beogradu, javlja Anadolu Agency (AA).

Na otvaranju dvodnevnog Foruma u Skupštini Srbije u Beogradu, ministar rudarstva i energetike Srbije Aleksandar Antić naveo je da forum za cilj postavlja da energetsku saradnju stavi u prvi plan na međudržavnom, evroazijskom, ali i posebno značajnom nivou nauke, univerziteta, stručnih krugova koji treba da daju podršku. Da se "razumije šta se oko nas dešava i da tome kroz zajedničku saradnju dajemo odgovore kako bismo obezbijedili ono što je najznačajnije za naše države i naša društva, a to je puna energetska efikasnost, što je ključno i za ekonomski rast", rekao je Antić.

Kako je rekao, energetski sektor mora obezbijediti gorivo za industrijski i ukupan razvoj Srbije i zbog toga Srbija posebnu pažnju posvećuje tom sektoru.

"Srbija isto tako razumije da energetska bezbjednost nije nacionalno, već šire pitanje, regionalno pitanje koje zahtjeva snažnu saradnju i odgovore koje moramo uspostavljati na regionalnom, a često i na širem nivou", kazao je Antić.

Ministar spoljnih poslova i trgovine Mađarske Peter Sijarto naveo je da zemlje Centralne i Istočne Evrope treba da se drže četiri principa, a to su da o enegetskoj bezbjednosti odluke donose same u skladu sa svojim interesima, da podignu glas protiv duplih standarda koje nameće Evropska unija, da same nalaze energetske 'miksove', kao i da je za te zemlje evroazijska saradnja obavezna.

Dodao je da su zemlje Centralne i Istočne Evrope u historiji uvijek trpele i bile gubitnici zbog sukoba Istoka i Zapada, kao i da u budućnosti to više ne smiju da dozvole.

Prema riječima ministra za energetiku vodne resurse i navodnjavanje Nepala Barsamana Puna, s obzirom na to da energetika igra ključnu ulogu u ekonomskom razvoju nacije i generalnoj dobiti društva, sigurno i neometano snabdjevanje je uvijek bilo prioritet za svaku vladu.

"Sva ta pitanja zahtjevaju saradnju unutar regiona, energetska saradnja unutar regiona i šire su veoma bitna pitanja", rekao je ministar, dodavši da se mora izvršiti što veća diverzifikacija.

On je ogovorio i o Nepalu, čija je energetska politika fokusirana da sadašnje energente zamijeni ekološki prihvatljivim.

Ministar životne sredine i energetike Grčke George Statakis naveo je da će u narednih 15 godina biti neophodno udvostručenje proizvodnje obnovljivih izvora energije.

"Odgovor na ova pitanja smo već manje-više dali - moramo da povežemo naše infrastrukture tako što ćemo razvijati projekte koje će povezivati veće oblasti u svetu, da bude veća diverzifikacija i saradnja sa što više zemalja", kazao je Statakis.

Cilj dvodnevnog foruma u Beogradu je povezivanje glavnih međunarodnih aktera (vlade, privrednih subjekata i civilnog društva), kao i da energetsku i infrastrukturnu bezbjednosnu saradnju pozicionira kao pokretača regionalnih i međuregionalnih integracija i čuvara mira i stabilnosti u regionima Evrope, Bliskog istoka, Sjeverne Afrike i Azije.

Energetika.ba / AA