Energetika.ba
Novosti

Francuska odustaje od obnovljivih izvora energije, daje prioritet nuklearnoj energiji u novom zakonu

Autor: Energetika.ba
Francuska odustaje od obnovljivih izvora energije, daje prioritet nuklearnoj energiji u novom zakonu
Foto: Ilustracija

Kritičari su ismijali novi francuski zakon o energiji koji favorizira daljnji razvoj nuklearne energije i izbjegava postavljanje ciljeva za solarnu energiju i energiju vjetra te druge obnovljive izvore energije kao korak unazad.

Francuska, kao i druge zemlje EU-a, namjerava postići ugljičnu neutralnost do 2050.

Predloženi tekst, koji bi se trebao naći pred vladom početkom sljedećeg mjeseca, a zatim biti dostavljen zastupnicima, ponovo potvrđuje predanost Francuske nuklearnoj energiji kako bi se osigurao "energetski suverenitet", navodi France 24.

Zemlja je postala vodeća u proizvodnji nuklearne energije nakon naftne krize 1973., izgradivši više od 50 takvih elektrana koje su proizvodile oko dvije trećine električne energije u zemlji.

Ali ti reaktori stare i Francuska tek treba pustiti u rad prvu novu generaciju nuklearnih elektrana.

Predloženi tekst potvrđuje "održivi izbor korištenja nuklearne energije kao konkurentnog izvora električne energije bez ugljika" i cilja na izgradnju najmanje šest ili najviše 14 novih reaktora kako bi se izvršio prelaz na čistu energiju i ispunili ciljeve klimatskih promjena.

Međutim, predloženi tekst ne postavlja takve ciljeve za izgradnju obnovljivih kapaciteta, posebno vjetra i sunca, dok su to činili prethodni zakoni o energiji.

Ministarstvo energetske tranzicije u saopćenju navodi da "nije tačno da ne postoji cilj obnovljivih izvora energije" jer će vlada sama postaviti ciljeve kasnije.

Ali ova izjava i obećanje nisu dovoljni za aktiviste i stručnjake.

- To je užasan korak unatrag - rekao je Arnaud Gosse, advokat specijaliziran za pravo zaštite okoliša.

Podsjetio je da je Parlament u zakonu iz 2019. izrazio želju za raspravom o udjelu različitih energenata u ukupnoj proizvodnji.