Energetika.ba
Kontraverzno pitanje

Francuska traži podršku za nuklearne projekte

Autor: Energetika.ba
Francuska traži podršku za nuklearne projekte
Foto : Bruno Le Maire / Arhiva

Francuski ministar ekonomije Bruno Le Maire rekao je da će sazvati sastanak pronuklearnih zemalja EU-a 4. marta kako bi se raspravljalo o pokretanju ''Važnog projekta od zajedničkog interesa'' (IPCEI) u području nuklearne energije.

Le Maire je vijest objavio u srijedu, na kraju ceremonije u Parizu kojom se obilježava bliža saradnja na polju nuklearne energije između Francuske i Bugarske.

Francuska će "staviti na sto ideju o važnom projektu od zajedničkog interesa (IPCEI) na nuklearnom polju", rekao je Le Maire na ceremoniji.

IPCEI-i je osmišljen 2014. za potporu strateškim projektima koji uključuju nekoliko zemalja Evropske Unije. Obično su usmjereni na vrhunske tehnologije ili industrije koje su ključne za budućnost EU-a i često uključuju kombinaciju javnog i privatnog financiranja, uz financijsku podršku EU-a.

EU financiranje nuklearne energije je kontroverzno. Zemlje poput Austrije tome se kategorički protive, tvrdeći da se proračun EU-a ne može koristiti za financiranje nuklearnih projekata.

IPCEI u nuklearnom sektoru je na stolu otkako je Komisija početkom februara potvrdila da će evropski Industrijski savez za male modularne reaktore (SMR) uskoro biti pokrenut.

Mnogi od tih projekata već postoje u sektorima vodika, baterija ili solarne energije.

"Ovo je važno jer je državna potpora sredstvo za smanjenje rizika projekata i snižavanje troškova financiranja", objašnjava Valérie Faudon, glavna glasnogovornica Francuskog društva za nuklearnu energiju, udruženja za zagovaranje nuklearne energije.

Na nuklearnom frontu, područja saradnje su još uvijek predmet rasprave, rekli su iz Le Maireove kancelarije za Euractiv France.

Što se tiče toga hoće li Evropska komisija biti na njihovoj strani, kaže da su rasprave u ovom trenutku preliminarne.

Potvrđujući pokretanje saveza nuklearne industrije početkom februara, evropska povjerenica za energetiku, Kadri Simson, također je izjavila da joj je cilj postaviti prve SMR-ove u Evropi do 2030. godine.

Prijedlog će službeno iznijeti Le Maire 4. marta na sastanku Nuklearne alijanse, neformalne grupe desetak zemalja EU-a koje su zainteresovane za razvoj tehnologije.