Energetika.ba
regija

Francuski EDF i Egis Industries će izraditi studiju o uvođenju nuklearne energije u Srbiji

Autor: Energetika.ba
Francuski EDF i Egis Industries će izraditi studiju o uvođenju nuklearne energije u Srbiji
Foto: Unsplash

Tender Ministarstva rudarstva i energetike za izradu "preliminarne tehničke studije radi razmatranja primjene nuklearne energije u Srbiji u mirnodopske svrhe", koji je raspisan u junu, izazvao je jako puno interesovanja od velikih razvijenih kompanija i sa istoka i sa zapada, izjavila je ministarka Dubravka Đedović Handanović.

- Od EDF očekujemo da dobijemo podršku, prije svega u razmjeni znanja i iskustva u cilju jačanja domaćih stručnih kadrova, i tehničku pomoću u uspostavljanju zakonodavnog okviru u oblasti nuklearne energije - objasnila je tom prilikom Đedović Handanović.

Upravo francuskoj elektroprivredi (Elecricite de France), odnosno grupi ponuđača koju čini EDF iz Pariza, zajedno sa Egis Industries iz Montreja, dodeljen je ugovor za izradu studije o primjeni nuklearne energije u Srbiji, a za taj posao dobit će 120.000 EUR, bez PDV-a, podatak je koji stoji u Odluci o dodjeli ugovora koju je u petak potpisala ministarka Đedović-Handanović.

Doduše, kako se navodi, protiv ove odluke se naručiocu i republičkoj komisiji može podneti zahtJev za zaštitu prava u roku od 10 dana od dana objavljivanja na Portalu javnih nabavki.

Podsjećamo, Ministarstvo rudarstva i energetike je 19. juna objavilo javni poziv za izradu pomenute studije, a kako se može vidjeti u najnovijoj odluci Ministarstva, na ovaj poziv stiglo je 9 ponuda. Zainteresovane za ovaj posao bile su sljedeće kompanije, a rangirali smo ih po osvojenim bodovima za cijenu i stručne reference članova ekspertskog tima na ovom tenderu:

1. grupa ponuđača Electricite de France i Egis Industries, 94 boda,
2. grupa ponuđača SC Romcapital Invest SA iz Rumunije, UJV REŽ iz Češke Republike i EKC iz Beograda, 79,67 bodova,

3. grupa ponuđača Elektrotehnički institut Nikola Tesla iz Beograda i Enconet Consulting GMBH, 78,81 bod,
4. grupa ponuđača NAC International INC iz SAD i MRC Ar-Ge Enerji Mühendisliği Kontrol ve Test Hizmetleri Anonim Şirketi iz Turske, 76,23 boda,
5. China National Nuclear Corporation Overseas, 30 bodova,
6. grupa ponuđača Institut za zaštitu životne sredine Environ i Go2Power iz Beograda, 25,96 bodova,
7. grupa ponuđača Tent Advisors i JSC Kept, 24,15 bodova,
8. Sargent & Lundy iz SAD, 21,42 boda.

Ponuda grupe ponuđača Jooho Whang i Powertos, ocijenjena je kao neprihvatljiva zbog, kako se navodi u odluci, manjkavosti Izjave o ispunjenosti kriterijuma za kvalitativni izbor privrednog subjekta.

Inače, od pobjedničke ponude bilo je i finansijski povoljnijih ponuda, ali kako se može zaključiti iz donijete odluke, ili ponuđači nisu dostavili reference, ili nisu dostavili dokaze za njih, ili ih nisu dostavili na odgovarajućem jeziku, prenosi SEEbiz.

Kao zaključak se navodi da Komisija za javne nabavke predlaže da se zbog svega navedenog predlaže da se ugovor dodjeli prvorangiranoj grupi ponuđača, sa ponuđenom cijenom usluga od 120.000 EUR, bez PDV-a, i ukupno ostvarenih 94 boda za cijenu i stručne reference članova ekspertskog tima ponuđača.