Energetika.ba
evropa

Francuski regulator preporučio sniženje cijena struje za domaćinstva

Autor: Energetika.ba
Francuski regulator preporučio sniženje cijena struje za domaćinstva
Foto: Ilustracija

Francuski regulator preporučio je da se regulirane cijene struje za domaćinstva od početka iduće godine snize najmanje 10% kako bi se ublažio finansijski pritisak na građane, što bi značilo da bi se vratile na razinu s početka ove godine.

Početkom godine ministar finansija Bruno Le Maire objavio je podizanje reguliranih cijena struje za domaćinstva za 8,6 posto.

U četvrtak regulator je izvijestio da je na zahtjev vlade ponovo analizirao regulirane cijene kako bi se ublažio pritisak na građane.

Važeće cijene struje za domaćinstva ostat će na snazi do 1. februara iduće godine kada bi trebale biti snižene najmanje 10 posto, prema aktualnim procjenama trendova, preporučili su.

U drugoj polovini prošle godine francuska domaćinstva plaćala su, prema Eurostatu, 21,62 eura za 100 kilovatsati struje, za 14,1% više nego u prvih šest mjeseci. U odnosu na drugu polovinu 2022. godine cijena struje za domaćinstca u Francuskoj bila je, prema Eurostatovim podacima, viša čak 25,4%.

Prosjek u eurozoni iznosio je u drugoj polovini prošle godine oko 30 eura za 100 kilovatsati, prenosi SEEbiz.

Pred izvanredne junske parlamentarne izbore ministar Le Maire bio je rekao da će se založiti za sniženje cijena struje za velike industrijske firme kako bi se zaštitila njihova konkurentnost.

Francuska većinu struje proizvodi u nuklearnim elektranama, ali brojni su reaktori stari i iziskuju održavanje.

Prije sedam dana novi nuklearni reaktor energetskog diva EDF-a automatski se ugasio samo dan nakon što je pokrenut. Evropski tlačni reaktor (EPR) trebao je biti model za novu generaciju elektrana koje predsjednik Emmanuel Macron priželjkuje u idućim decenijama. Dovršen je s 12 godina zakašnjenja uz troškove od 13.2 milijarde eura.

Reaktor bi trebao postupno povećavati proizvodnju na 25 posto kapaciteta i potom biti priključen na mrežu "do kraja jeseni", naveo je EDF, izmijenivši plan prema kojem je priključenje planirano krajem ljeta. Reaktor ima kapacitet od 1600 megavata i bit će najveći proizvođač struje u Francuskoj, koji će strujom opskrbljivati oko tri miliona domaćinstva.