Energetika.ba
Novosti

Fušeng: Povećanje proizvodnje i bezbjednosti u RTB "Bor"

Autor: Energetika.ba
Fušeng: Povećanje proizvodnje i bezbjednosti u RTB "Bor"

Predsjednik kineske kompanije "Ziđin", koja je većinski vlasnik RTB "Bor", Lan Fušeng naglasio je danas da će, uz povećenje proizvodnje, fokus rada u budućnosti biti i na zaštiti bezbjednosti proizvodnje kao i očuvanju životne sredine.

"RTB `Bor` je star rudnik, naišli smo na nekoliko objektivnih prepreka koje se tiču strateških poteza poslovanja prethodnog rukovodstva, zbog kojih će se neko vrijeme raditi sa manjim procentom efikasnosti", rekao je on.

Lan je na sastanku sa predsjednikom Nacionalnog saveta za saradnju sa Rusijom i Kinom Tomislavom Nikolićem istakao i da ova kineska kompanija neprekidno uvodi nove mjere u poslovanju.

"Za dobre rezultate neophodno nam je i vrijeme, borimo se da prestignemo količinu prošlogodišnje proizvodnje", rekao je on, saopšteno je iz Nacionalnog saveta.

Nikolić je istakao da je u Boru proizvodnja zavisila od pronalaženja najbogatije rude i najmanjih troškova, te da se rudnik nije koristio planski.

"Zbog toga ćete ponekad imati i manju proizvodnju ispravljajući greške prethodnika. Uspeh strateškog partnerstvo RTB `Bora` i kompanije `Ziđin` za privredu Srbije je veoma bitan...zbog čega ćemo i u budućnosti pružati podršku njegovom uspešnom realizovanju", rekao je on.

Kineska kompanija "Ziđin" je prošle godine zvanično preuzela 63 odsto vlasništva nad RTB " Bor".

Obavezali su se da će uložiti ukupno 1,26 milijardi dolara u RTB u narednih šest godina od čega će 75 odsto investirati u prve tri godine.

"Ziđin" se obavezao da sačuva 5.000 radnih mjesta i da investira dodatnih 200 miliona dolara za rješavanje dugova.

Energetika.ba