Energetika.ba
istraživanje Gdje se Nijemcim

Gdje se Nijemcima isplati da toče gorivo?

Autor: Energetika.ba
Gdje se Nijemcima isplati da toče gorivo?
Foto: Pexels

Evropljani koji autom putuju na letnji odmor u inostranstvo često mogu jeftinije da napune rezervoar kad pređu granicu. To prije svega važi ako putovanje vodi na jug ili na istok, može se vidjeti iz aktuelnih podataka Evropske komisije o cijeni goriva na dan 17. juna.

Sa rezervoarom od 50 litara, u zemljama koje okružuju Njemačku može se dijelom uštedjeti i više od 15 eura, piše agencija Dpa.

Za Nijemce najpovoljni benzin je u susjednoj Poljskoj. Litar Supera E5 tamo košta skoro 34 centa manje nego u Njemačkoj. Slijedi Češka, gde je jeftiniji 29 centi. Obje zemlje su najpovoljnije i kada je u pitanju dizel.

Ko putuje dalje ka istoku u pravcu Mađarske i Slovačke, i tamo može da tankuje mnogo povoljnije. Kod benzina razlika je 31, odnosno 24 centa, kod dizela 12 i 17 centi.

U pravcu juga, povoljniji izbor je Austrija, gde je benzin 22 centa jeftiniji nego u Njemačkoj, a dizel oko šest centi. Ko preko Austrije nastavlja za Italiju, ipak rezervoar treba da napuni prije nego što napusti alpsku republiku. U Italiji je benzin tri, a dizel četiri centa skuplji nego u Njemačkoj.

Međutim, ako put preko Austrije vodi dalje ka Sloveniji ili Hrvatskoj, onda se zaustavljanje na benzinskoj pumpi u Austriji ne isplati. Benzin je u Sloveniji po litri 33 centa, a u Hrvatskoj 29 centi jeftinijii nego u Njemačkoj, a cijene su povoljnije i od onih u Austriji. To važi i za dizel, čija je cijena za 17, odnosno 13 centi niža nego u Njemačkoj.

Međutim, za njemačke vozače koji se upute na zapad gorivo može dijelom biti osjetno skuplje. U Francuskoj je benzin dva centa skuplji, dizel tri, a u Holandiji je razlika 17, odnosno šest centi u korist Nemačke. Na sjeveru Evrope cijene su također uglavnom više.

Vozačima koji rezervoar pune još u Njemačkoj, njemački auto-moto savez ADAC savetuje da to učine veče pred put. Tada su cijene po pravilu nekoliko centi niže nego ujutru.