Energetika.ba
oznaka GE03

Gen-I izdala zelene obaveznice vrijedne 50 miliona eura za projekte zelene transformacije

Autor: Energetika.ba
Gen-I izdala zelene obaveznice vrijedne 50 miliona eura za projekte zelene transformacije
Foto: Arhiv

Kompanija Gen-I izdala je danas obaveznice vrijedne 50 miliona eura. Riječ je o petogodišnjim zelenim obaveznicama s oznakom GE03 i godišnjom kamatom od 5,20 posto.

Namijenjeni su finansiranju projekata zelene transformacije, za što do 2026. godine namjeravaju izdvojiti približno 100 miliona eura.

Obaveznice su u prvoj prodaji ponuđene pozvanim investitorima. Iskazali su interes u ukupnom iznosu od 112 miliona eura, čime je konačna nominalna veličina izdanja premašena za 62 miliona eura.

"Ovim se potvrđuje povjerenje i potpora slovenskih ulagača u poduzeće Gen-I i posljedično najavljenim projektima zelene transformacije čije je finansiranje namijenjeno za ovu emisiju", objavili su putem internetskih stranica Ljubljanske berze, a prenosi SEEbiz.

Zelene obaveznice u apoenima od po 100.000 eura izdane su danas u nematerijaliziranom obliku upisom na račune imatelja obaveznica u Centralno klirinško depozitarnom društvu KDD. Gen-I će pripremiti prospekt za njihovo uvrštenje na Ljubljansku berzu i dostaviti ga Agenciji za tržište vrijednosnih papira.

Ovo je drugo izdanje zelene obaveznice jedne od kompanija Gen-I grupe. Firma Gen-I Sonce izdala je 2017. godine prvu slovensku zelenu obaveznicu kojom je osigurala 14 miliona eura za finansiranje zelene energije i projekata povećanja energetske učinkovitosti. "Održavamo zeleno financiranje kroz tržište kapitala kao jedina nefinansijska institucija u Sloveniji", naveli su.

U 2023. godini Gen-I grupa je prema nerevidiranim podacima ostvarila nešto manje od 2,9 milijardi eura prihoda i 24,8 miliona eura čiste dobiti.

Grupacija ove godine planira 3,5 milijardi eura prihoda od prodaje, dok bi se neto dobit trebala zaustaviti na 23 miliona eura.