Energetika.ba
Novosti

'Gigantsko kuhalo' je nova termoelektrana u Beču

Autor: Energetika.ba
'Gigantsko kuhalo' je nova termoelektrana u Beču

"Gigantsko kuhalo" je nadimak za novu termoelektranu preduzeća za snabdijevanje energijom Wien Energie, izgrađenu u zoni spalionice otpada Spittelau u Beču.

Kao neka vrsta "gigantskog kuhala za vodu" igrat će važnu ulogu u stabilizaciji električne mreže, a i izgledom se savršeno uklapa u spalionicu u Hundertwasser-stilu koja se uzdiže iznad nje.

Primarni zadatak tog "power to heat" postrojenja, koje inteligentno povezuje mrežu električne energije i daljinskog grijanja, je korištenje viška energije proizvedene u vjetroelektranama, odnosno energije koja trenutno nije potrebna električnoj mreži, a koja bi inače bila izgubljena.

Za vrijeme jakog vjetra, "kuhalo" prima višak energije i za svega nekoliko minuta prokuha vodu do 155 stepeni Celzijusa kako bi pomoglo u daljinskom grijanju prostorija. Budući da se rad postrojenja zasniva isključivo na obnovljivoj energiji, doprinosi i postepenoj nezavisnosti Beča od prirodnog plina.

Elektrane osiguravaju stabilnost električne mreže kada ona ne dobija potrebnu količinu električne energije. Ako se proizvodi premalo energije, elektrana Simmering, čiji zadatak je da spriječi nestanak struje, uključuje se u sistem poput aparata za gašenje požara i stabilizuje električnu mrežu. Kod viška električne energije ukuljučuju se kuhala Leopoldau i Spittelau kako bi taj višak bio iskorišten.

Leopoldau je od puštanja u rad na ovaj način već proizveo ukupno 38.000 megavatsati toplotne energije. Shodno tome vjerovatno će se isplatiti i investicija u iznosu od 4,9 miliona eura za novo postrojenje u Spittelau.

Na krovu novog "kuhala" uposlenici kompanije Wien Energie mogu korisno iskoristiti svoje slobodno vrijeme. Na terasi obloženoj specijalnim eko ​​betonom postavljene su podignute gredice na kojima se može uzgajati povrće, voće i začinsko bilje. Elektrana Spittelau može se pohvaliti i svojom košnicom, saopćeno je iz Eurocomm-PR.

(Fena)