Energetika.ba
Novosti

Goldman Sachs povećava svoju prognozu vrhunca Brenta za ljeto 2024.

Autor: Energetika.ba
Goldman Sachs povećava svoju prognozu vrhunca Brenta za ljeto 2024.
Foto: X

Goldman Sachs je u nedavnoj bilješci datiranoj nedjeljom objavio da je povećao svoju prognozu vrhunca Brenta za ljeto 2024. za 2 dolara po barelu, sada na 87 dolara, zbog prekida u Crvenom moru koji doprinose nešto većim od očekivanih iscrpljivanjima u komercijalnim zalihama OECD-a.

- Komercijalne zalihe OECD-a na kopnu su se iscrpile nešto brže nego što se očekivalo jer je preusmjeravanje tokova smanjilo zalihe na vodi, navodi se u bilješci.

Unatoč eskalaciji u Crvenom moru, Goldman očekuje da će Brent ostati u rasponu od 70-90 dolara, primjećujući da su umjerena fluktuacija cijena unatoč tekućim ratovima na Bliskom istoku i u Ukrajini odraz blagog geopolitičkog premija rizika.

Povećana rezervna kapaciteta omogućila bi OPEC+ da nadoknadi prekide u većini scenarija, dok se očekuje da će snažan rast ponude izvan OPEC-a gotovo pratiti snažan rast globalne potražnje, izjavio je Goldman. Banka i dalje projektuje rast potražnje za naftom od 1,5 miliona barela dnevno (bpd) u 2024., smanjujući potražnju u Kini, ali nadograđujući potražnju u Indiji i Sjedinjenim Američkim Državama.

Goldman također očekuje da će političari OPEC+ objaviti produženje smanjenja proizvodnje početkom marta kako bi održali tržište u umjerenom deficitu, koji vide u iznosu od 0,5 miliona bpd u prvom kvartalu i 0,4 miliona bpd u drugom kvartalu.

Banka i dalje očekuje puno produženje smanjenja OPEC+ kroz drugi kvartal ove godine, uz postupno i djelomično ukidanje najnovijeg paketa počevši od trećeg kvartala. Goldman predviđa da će prosječna cijena Brenta iznositi 80 dolara u 2025. godini, dok bi trajni pad ispod 70 dolara vjerojatno zahtijevao i mnogo slabiju potražnju i promjenu saudijske strategije, što se čini malo vjerojatnim s obzirom na ekonomske poticaje Saudijske Arabije, dodaje se.

Futures ugovori za Brent sirovinu pali su 35 centi na 81,27 dolara po barelu do 0417 GMT u azijskom trgovanju, dok su američki futures ugovori za West Texas Intermediate (WTI) sirovinu pali 33 centa na 76,13 dolara po barelu.