Energetika.ba
Novosti

Golić: Neophodne mjere energetske efikasnosti i u privatnom sektoru u RS

Autor: Energetika.ba
Golić: Neophodne mjere energetske efikasnosti i u privatnom sektoru u RS

Neophodna su veća ulaganja u mjere energetske efikasnosti, ne samo u javnom nego i u privatnom sektoru, između ostalog i zbog sve većih posljedica klimatskih promjena - rečeno je na sastanku ministrice za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS-a Srebrenke Golić i šefice Kancelarije Evropske banke za obnovu i razvoj u BiH.

Golić je izrazila očekivanja da će EBRD u narednom periodu moći ponuditi modele za finansiranje energetske obnove zgrada kolektivnog stanovanja, sa povoljnim kamatnim stopama, imajući u vidu veliku zainteresovanost zajednica etažnih vlasnika za ovaj vid sanacije.

Na sastanku se razgovaralo o načinima refinansiranja sredstava od ušteda od ostvarenih mjera energetske efikasnosti, kao i o proširenju saradnje EBRD sa Fondom za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost RS.

Posebna pažnja posvećena je planovima Ministarstva za unapređenje oblasti upravljanja otpadom, te je dogovoreno da se naredni sastanak, u širem formatu, održi početkom naredne godine, nakon usvajanja plana upravljanja otpadom u RS, saopćeno je Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS-a.

Energetika.ba