Energetika.ba
potpisan korporativni ugovor

Google će kupovati energiju od male modularne firme za potrebe umjetne inteligencije

Autor: Energetika.ba
Google će kupovati energiju od male modularne firme za potrebe umjetne inteligencije
Foto: Unsplash

Google je priopćio u ponedjeljak da je potpisao prvi korporativni ugovor na svijetu za kupnju energije iz više malih modularnih reaktora dok tehnološka firma nastoji zadovoljiti potražnju za električnom energijom putem umjetne inteligencije.

Sporazum s firmom Kairos Power ima za cilj staviti Kairosov prvi mali modularni reaktor u pogon do 2030. godine, nakon čega će uslijediti dodatna implementacija do 2035. godine.

Firme nisu otkrile finansijske detalje sporazuma niti gdje će u SAD-u biti izgrađene fabrike. Google je rekao da je pristao kupiti 500 megavata energije iz šest do sedam reaktora, što je manje od proizvodnje današnjih nuklearnih reaktora.

"Smatramo da nuklearna energija može igrati važnu ulogu u ispunjavanju naše potražnje... čisto na način koji je više 24 sata dnevno", rekao je novinarima Michael Terrell, viši direktor za energiju i klimu u Googleu.

Tehnološke firme su ove godine potpisale nekoliko nedavnih sporazuma s kompanijama za nuklearnu energiju jer umjetna inteligencija prvi put u decenijama povećava potražnju za energijom.

U ožujku je Amazon.com kupio podatkovni centar na nuklearni pogon od firme Talen Energy. Prošlog mjeseca Microsoft i Constellation Energy potpisali su ugovor o snazi kako bi pomogli oživjeti jedinicu fabrike Three Mile Island u Pennsylvaniji, mjestu najveće nuklearne nesreće u SAD-u 1979. godine, prenosi SEEbiz.

Očekuje se da će se korištenje energije američkih podatkovnih centara otprilike utrostručiti između 2023. i 2030. i zahtijevat će oko 47 gigavata novih proizvodnih kapaciteta, prema procjenama Goldman Sachsa, koje pretpostavljaju da će prirodni plin, vjetar i solarna energija popuniti prazninu.

Dogovor s Googleom ovisit će o tome hoće li Kairos dobiti punu dozvolu od Američke nuklearne regulatorne komisije i lokalnih agencija.

Kairos je krajem prošle godine dobio građevinsku dozvolu od NRC-a za izgradnju demonstracijskog reaktora u Tennesseeju. Ali Kairos treba projektne i građevinske dozvole od NRC-a za reaktore u dogovoru objavljenom u ponedjeljak.

Mali modularni reaktori trebali bi biti manji od današnjih reaktora s komponentama izgrađenim u fabrici, umjesto na licu mjesta, kako bi se smanjili troškovi izgradnje.

Kritičari kažu da će SMR biti skupi jer možda neće moći postići ekonomiju razmjera većih postrojenja. Osim toga, vjerovatno će proizvoditi dugotrajni nuklearni otpad za koji zemlja još nema konačno odlagalište.