Energetika.ba
austrijska prijestonica

Grad Beč znatno smanjuje cijene električne energije i plina

Autor: Energetika.ba
Foto: Wien Energie

Austrijska prijestonica u skladu sa razvojem tržišta godišnje prilagođava cijene komunalnih usluga za svoje korisnike. Bečko energetsko preduzeće Wien Energie nudi posebno povoljnu ponudu cijena za struju, plin te daljinsko grijanje. Cijene ovih usluga će, u odnosu na ostatak Austrije, od jula 2024. godine, biti znatno niže.

Obzirom na pozitivan razvoj indeksa potrošačkih cijena u protekloj godini, koji su rezultat ulaganja u obnovljive izvore energije, efikasnije korištenje električnih mreža te tehnološke inovacije, Wien Energie omogućava pojeftinjenje svojih usluga za domaćinstva te mala i srednja preduzeća. Time će većina privatnih potrošača moći uživati u pojeftinjenju snabdijevanja električnom energijom do 55 posto.

Tarifa za mala i srednja preduzeća je također smanjena u odnosu na prošlu godinu, do 56 posto. Cijena plina je smanjena između 7 i 20 posto u odnosu na prošlu godinu te je čak i novim kupcima omogućeno korištenje olakšica.

"Već prošle godine smo pripremili paket olakšica vrijedan 340 miliona eura i držimo svoja obećanja: prenosimo pozitivnan razvoj tržišta posljednjih mjeseci na građane Beča. Wien Energie ove godine dodatno izdvaja 50 miliona eura u ove ponude", objašnjava Peter Hanke, član gradske vlade za finansije, ekonomiju, rad, međunarodne poslove i javna preduzeća.

Pored oko 50 miliona eura za pojeftinjenje struje i gasa u 2024. godini, Wien Energie nudi i popuste za daljinsko grijanje. Za to su u ovoj godini osigurali iznos od 140 miliona eura. Troškovi za daljinsko grijanje su na nivou razvoja potrošačkih cijena prema indeksu od 2016. godine te odgovaraju opštem inflacijskom razvoju.

Wien Energie godinama ulaže u pristupačne cijene za korisnike, neovisnost o ruskom plinu te u obnovljive izore energije. Ukupno 202 miliona eura je uloženo za subvencije i bolje cijene u 2024. godini.