Energetika.ba
najsvježiji presjek

Grad Beograd nestao sa spiska najvećih dužnika EPS-a

Autor: Energetika.ba
Grad Beograd nestao sa spiska najvećih dužnika EPS-a
Foto: Arhiv

Elektroprivreda Srbije (EPS) objavila je septembarsku listu najvećih dužnika koja se poprilično razlikuje od augustovske, a na kojoj je ukupan dug najvećih neplatiša dostigao vrijednost od 23 milijarde dinara.

Najsvežiji presjek dugovanja napravljen je na dan 26. septembar, i na toj listi više nema uprave Grada Beograda, koja je u augustu bila na petom mjestu sa 1,255 milijardi dinara neplaćenih obaveza prema EPS-u.

Beogradski vodovod i kanalizacija je, međutim, na neslavnom šestom mjestu septembarske liste sa minusom od 1,18 milijardi dinara na računu za struju, ali je zato beogradsko Gradsko saobraćajno preduzeće (GSP) takođe „nestalo“ sa liste 20 najvećih dužnika, dok je u augustu dugovalo 338 miliona dinara.

Na listi je i dalje JKP Infostan Tehnologije, ali se taj dug beogradske kompanije, kako objašnjava EPS, odnosi na potraživanja nastala u skladu sa Ugovorom o vršenju poslova naplate isporučene električne energije u zajedničkim prostorijama stambenih zgrada.

Novi najveći dužnik među kompanijama, koji se po prvi put pojavljuje na listi 20 najvećih neplatiša je Stečajna masa kompanije Radijator AD koja se nalazi na devetom mjestu, sa ukupno 671,3 miliona dinara duga za struju, prenosi SEEbiz.

Na listi je ponovo i Yumco sa blizu 294 miliona dinara duga prema EPS-u, kao i Zastava Oružje, IMR u stečaju i Vaterpolo klub Partizan.

Iako je Beograd „otišao“, na listi 20 najvećih dužnika i dalje je gradska uprava Novog Pazara, a lokalnim samoupravama – dužnicima za struju od septembra se pridružila i Opštinska uprava Smederevska Palanka, sa čak 636 miliona dinara duga za struju.

Sam vrh liste najvećih dužnika ne mijenja se godinama – prva dva mjesta „drže“ Željezara Smederevo u stečaju i Infrastruktura Željeznice Srbije.