Energetika.ba
Novosti

Grad Mostar opredijeljen za energetski održiv razvoj na načelima energetske učinkovitosti

Autor: Energetika.ba
Grad Mostar opredijeljen za energetski održiv razvoj na načelima energetske učinkovitosti

Grad Mostar opredijelio se za energetski održiv razvoj grada na načelima energetske učinkovitosti, održive gradnje i korištenja obnovljivih izvora energije, kazao je mostarski gradonačelnik Mario Kordić u svom obraćanju na "Sarajevskoj energetskoj i klimatskoj sedmici" (SECW 23) koja je počela u utorak u Sarajevu s ciljem ubrzavanja i usmjeravanja tranzicije energetike i ublažavanja klimatskih promjena

Gradska uprava i administrativne strukture Grada Mostara ključni su sudionici tranzicije jer kroz pravovremene, usmjerene i inovativne potpore i aktivnosti mogu potaknuti građane na aktivaciju, priopćeno je u srijedu iz Grada Mostara.

Kroz pravilno određivanje strateških ciljeva i planiranje razvoja grada, gradska uprava definira smjer i brzinu promjena, te istima koordinirano upravlja što omogućava stvarne i sustavne promjene, dodaje se.

Na tragu takve vizije u travnju 2023. godine od strane Gradskog vijeća Mostara službeno je usvojen Akcijski plan održivog upravljanja energijom i prilagođavanja klimatskim promjenama Grada Mostara (SECAP) za razdoblje do 2030. godine.

"Grad Mostar odgovorno se opredijelio za energetski održiv razvoj grada na načelima energetske učinkovitosti, održive gradnje i korištenja obnovljivih izvora energije, te ubrzanog zajedničkog djelovanja usmjerenog na ublažavanje klimatskih promjena i jačanje lokalnih kapaciteta za prilagođavanje klimatskim promjenama", kazao je mostarski gradonačelnik Mario Kordić u svom obraćanju na SECW-u.

Dodao je da rješenja koja su potrebna uključuju ulaganja u lokalnu održivu energiju i stvaranje novih poslova koji će biti okosnica pokretanja svih drugih sektora i prave regeneracije gospodarstva i društva.

"Djelujući lokalno, možemo doprinijeti dobrobiti svojih građana i istovremeno podržati globalnu borbu protiv klimatskih promjena. Odlučnost grada u provedbi smjernica za energetsku tranziciju i povećanje korištenja sunčeve energije javno smo iskazali potpisivanjem Deklaracije o Dobroj energiji, te se time Grad Mostar obvezao na djelovanje i provedbu mjera u praksi kako bi zaista postao grad dobre energije", poručio je Kordić.

Ovaj međunarodni događaj organizira Gospodarska komora FBiH u suradnji s partnerima, a pod pokroviteljstvom Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, potpredsjednika FBiH Igora Stojanovića, Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije, Federalnog ministarstva okoliša i turizma, Ministarstva gospodarstva KS, gradova Sarajevo i Mostar, te Brčko distrikta BiH.

Energetika.ba