Energetika.ba
Novosti

Grbin: Što će nam Ministarstvo državne imovine kada ministar ne zna ništa o privatizaciji HEP-a?

Autor: Energetika.ba
Grbin: Što će nam Ministarstvo državne imovine kada ministar ne zna ništa o privatizaciji HEP-a?

SDP-ov saborski zastupnik Peđa Grbin zamjerio je ministru za upravljanje državnom imovinom Goranu Mariću na izjavi da HEP nije u njegovu resoru te da ne zna ništa o privatizaciji te tvrtke, upitavši što će nam to ministarstvo ako ministar ne zna ništa o privatizaciji najveće tvrtke u državnom vlasništvu.

Grbin je nakon stanke istaknuo kako je Marić na čelu resora koji obavlja upravne i druge poslove koji se odnose na upravljanje, raspolaganje i stjecanje i prodaju državne imovine, pa pita "što će nam onda Ministarstvo za upravljanje državnom imovinom kada ministar na čelu tog ministarstva ne zna ništa o privatizaciji najvećeg trgovačkog društva koje je ostalo u vlasništvu RH".

Podsjetio je da je premijer privatizaciju HEP-a najavio prije godinu dana, odnosno da će nacionalizirati Inu i to financirati privatizacijom HEP-a, a zamjera i to što sabor više od godinu dana ne želi raspravljati o interpelaciji o Ini, iako je u proceduri.

"Nemamo nijedan dokument koji regulira upravljanje državnom imovinom"

Napomenuo je kako je zadnji plan o upravljanju imovinom u vlasništvu RH donijela još vlada Zorana Milanovića, a da je zadnja strategija donijeta za razdoblje 2013.-2017. te da je i ona istekla.

"Nemamo nijedan dokument koji bi regulirao kako će se upravljati državnom imovinom, što će se prodavati, što nećemo prodavati, što ćemo zadužiti, itd", rekao je Grbin i ustvrdio da Ministarstvo za upravljanje državnom imovinom u ovakvom obliku nije potrebno. "Dobili ste izbore i formirali vlast, ali niste dobili i vlasništvo nad RH", poručio je Grbin vladajućima.

Branimir Bunjac je u ime Živog zida upozorio na usporavanje rasta BDP-a u zadnjem kvartalu 2017. na dva posto te povećanje javnog duga u studenome prošle godine na preko rekordnih 300 milijardi kuna.

Bunjac: Hrvatska je i dalje u recesiji, to je debakl vlade

"Rast BDP-a od dva posto ne nadoknađuje ni troškove kamate, što znači da, promatrajući troškove kamata i javni dug, Hrvatska je i dalje u recesiji", kazao je Bunjac, ocijenivši to "debaklom vlade", prenosi Hina.

Naglasio je kako je prosjek rasta BDP-a članica EU-a 2,6 posto, te da primjerice Mađarska i Latvija imaju rast od 4,8 posto, Slovenija 6,2 posto, Poljska 4,3 posto, Rumunjska 7 posto, itd.

"Je li za lošu gospodarsku sliku kriv Poslovnik sabora, izborno zakonodavstvo, Facebook komentari, biste političara, imena trgova i ploče, ili je krivo to što nema reformi, što je teritorijalni ustroj skup, što javna uprava ima krizu upravljanja zbog stranačkog uhljebljivanja dok korupcija cvate?" upitao je Bunjac.

Vladajuću većinu pozvao je da se počne baviti pitanjima gospodarstva i pravosuđa, odnosno budućnosti, a ne prošlosti.

Energetika.ba