Energetika.ba
Novosti

Grčić: EPS 2017. imao profit od šest milijardi dinara

Autor: Energetika.ba
Grčić: EPS 2017. imao profit od šest milijardi dinara

EPS je stabilna i jaka kompanija koja je godinu završila sa profitom od oko 6 milijardi dinara, rekao je u intervjuu za Blic v.d. direktora EPS-a Milorad Grčić.

Ukupni prihodi bili su 222 milijarde dinara, što su značajno bolji rezultati od plana.

"Na računu imamo 470 miliona eura, što osigurava stabilno poslovanje i nastavak investicija. Poslovni rashodi bili su za oko devet odsto manji od plana, pa su uštede u 2017. godini bile 175 miliona eura. Štedilo se svuda, pa i na zaradama za koje je izdvojeno 3,2 milijarde manje od plana. U budžet smo uplatili 98,5 milijardi dinara, što je oko devet odsto ukupnih sredstava koji se slivaju u državnu kasu. Sve je to rezultat reformskih mjera usaglašenih sa Vladom i međunarodnim finansijskim institucijama", rekao je Grčić.

Upitan da li je zbog tih mjera moguć i veliki investicioni ciklus najavljen za 2018. godinu, on je odgovorio potvrdno i dodao da je plan da se u toku ove godine uloži oko 120 milijardi dinara, što će prije svega morati da se definiše trogodišnjim planom poslovanja.

"Prethodna godina bila je jedna od investiciono najaktivnijih u historiji EPS-a, sa oko 340 miliona eura investicija, što je najviše u posljednjih 10 godina. U rudarstvo je uloženo 16 milijardi dinara, dok kapitalni remont bloka A4 u termoelektrani "Nikola Tesla A" košta oko 53,5 miliona eura i biće završen ove godine", rekao je Grčić.

Govoreći o Strategiji razvoja energetike do 2025. godine, Grčić naglašava da je dio strategije gašenje starih termoblokova, a da su u toku usaglašavanja kako bi najveći dio starih kapaciteta bio modernizovan i usklađen sa normativima Evropske unije.

"Odblokirali smo i projekat od prije tri decenije, a to je izgradnja elektrane "Kolubara B" u Kaleniću. To je veoma važno, jer elektrana u Velikim Crljenima prije ili kasnije mora da se ugasi", priča Grčić.

Kako kaže, u godišnjem poslovanju EPS-a nije predviđeno povećanje cijene struje.

"Eventualne zahtjeve Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) procjenjuju nadležni organi i Agencija za energetiku, razmotrivši analizu poslovanja EPS-a", objašnjava Grčić.

Energetika.ba