Energetika.ba
PPC

Grčka energetska firma isplaćuje prvu dividendu i nastavlja regionalnu ekspanziju

Autor: Energetika.ba
Grčka energetska firma isplaćuje prvu dividendu i nastavlja regionalnu ekspanziju
Foto: PPC

Pet godina nakon početka restrukturiranja, Grčka javna energetska firma - PPC isplaćuje prvu dividendu u deceniji i proširuje područje svoje regionalne ekspanzije.

Kontrolisani javni energetski opskrbljivač u Grčkoj složio se da preuzme portfelj solarnih elektrana od gotovo 2 GW od Mytilineos Energy and Metals nakon što budu dovršene. Projekti su u Italiji, Rumunjskoj, Bugarskoj i Hrvatskoj.

Dugoročno planirana regionalna ekspanzija PPC grupe polako dobiva oblik. Potpisana je okvirna saradnička sporazum s Mytilineos Energy and Metalsom o portfelju solarnih energetskih projekata od gotovo 2 GW. Firme procjenjuju vrijednost sporazuma na do 2 milijarde eura i očekuju da će biti proveden tokom sljedeće tri godine.

Sporazum se odnosi na 90 solarnih projekata u Italiji (503 MW), Rumuniji (516 MW), Bugarskoj (500 MW) i Hrvatskoj (445 MW), koji su u različitim fazama razvoja. Oni su u vlasništvu Mytilineosa, koji će ih razvijati i instalirati, prema saopćenju. PPC se složio preuzeti fotonaponske elektrane nakon povezivanja na mrežu.

Regionalna ekspanzija je započela s Rumunijom

PPC, poznata i po svojm grčkom akronimu DEI, prošle je godine kupila operacije Enela u Rumuniji i krenula od tamo. U međuvremenu je otkrila planove za ulazak na bugarsko tržište, ali nije uspjela uspostaviti strateško partnerstvo za izgradnju i operaciju hidroelektrane s pripadajućim akumulacijskim jezerom Čebren u Sjevernoj Makedoniji.

Grupa cilja povećati kapacitet obnovljivih izvora energije na 8,9 GW do 2026. godine.

Za Mytilineos, sporazum je dio strategije rasta njihovog odjela M Renewables, uključujući nedavni ulazak na kanadsko tržište s projektima ukupne snage od 1,5 GW. Grčka firma aktivna je u razvoju, inženjeringu, nabavi i izgradnji (EPC) te operaciji i održavanju (O&M). Njihov portfelj sada iznosi 10,5 GW. Italija ima 2,5 GW.

Stalni EBITDA PPC-a - dobit prije kamata, poreza, amortizacije i deprecijacije - mjera profitabilnosti, prošle je godine porastao 35% na 1,3 milijarde eura. Kapacitet obnovljivih izvora energije firme porastao je na 4,6 GW sa 3,5 GW, od čega je rumunska transakcija dodala 0,6 GW.

Ima 2,8 GW u izgradnji ili u fazi spremnoj za izgradnju, u portfelju od 18 GW. PPC-ov cilj za 2026. godinu uključuje 1,3 GW u Rumuniji.

Uprava je najavila prijedlog za dividendu, prvu nakon deset godina, u iznosu od 25 eurocenti po dionici. 15. aprila, PPC je zatvorio na 11,49 eura po dionici u Ateni - rast od 770% u pet godina i 44% u protekloj godini. Firma je 2019. godine usvojila plan restrukturiranja kada je bila u lošem stanju i započela proces dekarbonizacije.

Predstavljajući finansijske rezultate za 2023. godinu, PPC je rekao da je stavio u pogon fotonaponsku elektranu Iliako Velos 1 snage 200 MW. Nalazi se u Ptolemaidu. Drugi solarni park s dva bloka u izgradnji je u istom području u Zapadnoj Makedoniji. Imaju 550 MW i 171 MW.

U partnerstvu s njemačkim RWE-om, PPC gradi tri klastera u Amyntaiu u Zapadnoj Makedoniji: 210 MW, 280 MW i 450 MW. Prošle je godine također pokrenuo proizvodnju na solarnom postrojenju Arkadikos Ilios 1-2 u Megalopolisu na Peloponezu, drugom središtu rudarstva ugljena i termoelektrana u Grčkoj. Kapacitet iznosi 50 MW.

Filijala firme PPC Renewables ili DEIAN zadužena je za zelenu transformaciju.