Energetika.ba
njemačka

Habeck: Milijarde eura za projekte zelenog vodika

Autor: Energetika.ba
Habeck: Milijarde eura za projekte zelenog vodika
Foto: Ilustracija

Njemačka planira uložiti milijarde eura u pionirske projekte takozvanog zelenog vodika, rekao je ministar ekonomije i energetske tranzicije Robert Habeck.

Cilj investicije je intenzivnija proizvodnja, te učinkovitije skladištenje i transport za klimatsku neutralnost vrlo važnog energenta. Zeleni vodik je onaj koji se dobiva korištenjem električne energije proizvedene iz obnovljivih izvora, kao što su rijeke, sunce ili vjetar.

"Finansiranjem vodikovih projekata koračamo prema klimatski neutralnom i održivoj ekonomiji u Evropi i šire", rekao je Habeck, prema priopćenju njegovog ministarstva.

Njemačka vlada i vlade nekoliko pokrajina odredile su proračun od 4,6 milijardi eura za ukupno 23 projekta.

Habeck je naznačio da snažna infrastruktura za iskorištavanje vodika može igrati ključnu ulogu u dekarbonizaciji njemačke industrije i energetskog sektora, prenosi SEEbiz.

"Cjevovodi za vodik bit će arterije industrijskih središta. To stvara preduvjete za klimatski neutralan ekonomski rast", rekao je.

Projekti su usmjereni na masovnu proizvodnju zelenog vodika, ali i na inovativna i nova rješenja za skladištenje, kao i na prometnu infrastrukturu.

Dio sredstava za projekte osigurat će Evropska unija, a firme koje će biti uključene u projekte trebale bi izdvojiti dodatnih 3,3 milijarde eura.

Time će cjelokupna investicija do 2030. godine, kažu u ministarstvu, dosegnuti ukupno 7,9 milijardi eura.