Energetika.ba
Novosti

HEP: Do 2050. 70% energije iz obnovljivih izvora

Autor: Energetika.ba
HEP: Do 2050. 70% energije iz obnovljivih izvora

HEP će do 2050. godine 70 posto energije proizvoditi iz obnovljivih izvora, izjavio je u četvrtak predsjednik uprave te kompanije Frane Barbarić, prilikom potpisivanja sporazuma za projekt sunčane elektrane na Cresu, prvog u planiranom ciklusu razvoja solarnih elektrana i ostalih izvora obnovljive energije.

Sporazum o suradnji na projektu Sunčana elektrana Orlec Trinket na otoku Cresu, osim Barbarića, potpisali su zamjenica župana Primorsko-goranske županije Marina Medarić i Zdravko Tuba, gvardijan samostana svetog Frane na Cresu, na čijem zemljištu će se elektrana i graditi.

Elektrana Orlec Trinket gradit će se na lokaciji površine 17 hektara, a sa snagom od 6,5 megavata bit će najveća sunčana elektrana u Hrvatskoj, 6,5 puta veća od trenutno najveće elektrane takvog tipa. Prosječno će proizvoditi oko 8,5 milijuna kilovatsati godišnje, što odgovara potrošnji oko dvije tisuće kućanstava.
Predsjednik Uprave HEP-a Barbarić istaknuo je da HEP ovime kreće u izgradnju svoje prve neintegrirane sunčane elektrane, a ona će dati svoj doprinos jačanju infrastrukture u funkciji razvoja turizma na otocima Cresu i Lošinju jer će električnu energiju najviše proizvoditi kada je najpotrebnije, odnosno u "špici" turističke sezone.

HEP će na Cresu uložiti oko 45 milijuna kuna, a kako je kazao Barbarić, iako elektrana nije u sustavu poticaja, kompanija je pronašla svoju računicu, čime želi biti primjer i drugim potencijalnim investitorima u sunčane elektrane.

HEP u ovom trenutku razvija pet do šest vrlo ozbiljnih projekata u obnovljive izvoreBarbarić je poručio da HEP u ovom trenutku razvija pet do šest vrlo ozbiljnih projekata u obnovljive izvore, a kako je ovaj na Cresu tek prvi. "Sunčana elektrana na Cresu naš je tek prvi projekt u sklopu planiranog ciklusa izgradnje sunčanih elektrana, ali i ostalih obnovljivih izvora energije. Razvoj elektrana koje koriste obnovljive izvore dio je naše dugoročne strategije razvoja. Strategija predviđa povećanje udjela obnovljivih izvora energije u proizvodnji HEP-a na 50 posto do 2030., odnosno 70 posto do 2050. godine. Time ćemo odigrati vodeću ulogu u energetskoj tranziciji Hrvatske", istaknuo je Barbarić.

Nakon ishođenja građevinske dozvole i raspisivanja natječaja za izvođača radova, početkom iduće godine predviđen je početak izgradnje elektrane, a u HEP-u se nadaju da bi 2019. mogla i početi s radom, prenosi SEEbiz.eu.

Predsjednik Nadzornog odbora HEP-a Goran Granić kazao je da dolazi vrijeme tranzicije u energetici, a kako će pojmovi "obnovljivi" i "energetska učinkovitost" postati dominantni. Ustvrdio je da će u budućnosti projekte najviše pokretati investitori u okviru svojih poslovnih interesa, pri čemu će uloga države biti u regulaciji i usmjeravanju procesa, a manje u smislu financijskih poticaja. "Svi oni koji danas očekuju da će dobiti veliki novac od države neka zaborave na to, to je vrijeme iza nas", poručio je Granić.

Energetika.ba