Energetika.ba
Novosti

Hrvatska: Poticaje za kupnju ekoloških vozila dobilo 127 tvrtki

Autor: Energetika.ba
Hrvatska: Poticaje za kupnju ekoloških vozila dobilo 127 tvrtki

Sudeći po brzini kojom 'nestaju' raspoloživa sredstva za sufinanciranje eko vozila građanima i tvrtkama - u svega dan i pol - interes je ogroman.

Na Javni poziv za neposredno sufinanciranje kupnje energetski učinkovitih vozila pravnim osobama, koji je Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost (FZOEU) objavio 20. lipnja, stiglo je više od 200 prijava tvrtki diljem Hrvatske, a njih 127 s potpunom prijavom dobilo je novce - 13 milijuna kuna - za ukupno 506 vozila. Sufinanciranje je odobreno za kupnju 286 električnih bicikala (1,2 milijuna kuna), 122 električna automobila (8,6 milijuna kuna), 29 vozila N1 kategorije s pogonom na stlačeni prirodni plin ili ukapljeni prirodni plin (oko dva milijuna kuna) te 69 vozila L kategorije (oko milijun kuna), piše Jutarnji list.

- S obzirom na podatke Centra za vozila Hrvatske za 2017. godinu, možemo reći kako već ove brojke značajno podržavaju trend pojave elektrovozila na hrvatskim cestama. U 2017. je u Hrvatskoj registrirano 277 električnih osobnih vozila, a rezultati ovih javnih poziva pokazuju da će se ta brojka barem udvostručiti - ističu u FZOEU-u.

U odnosu na prvi poziv, koji je bio namijenjen građanima, razlika je u tome što je nešto veći broj sufinanciranih kategorija vozila, ali i to da su zahtjevi zaprimani poštom.

- To je razlog zašto je poziv zatvoren 2. srpnja, nakon što je pristiglo više od 200 prijava - pojašnjavaju u FZOEU.

Inače je Fond za poticanje održivog prometa ove godine osigurao više programa sufinanciranja, a prvi javni pozivi vrijedni 25 milijuna kuna bili su objavljeni upravo za sufinanciranje ekološki prihvatljivih vozila. Nakon višemjesečnih najava nastavka sufinanciranja eko vozila, prvi poziv namijenjen građanima bio je objavljen 25. travnja. Interes građana bio je sličan kao i interes tvrtki - ogroman, što i ne čudi s obzirom na to da je zadnji program sufinanciranja bio aktualan 2015. godine. U roku jednog dana zaprimili su više od 1000 e-mailova i gotovo 800 zahtjeva za sufinanciranje te je poziv već idući dan zatvoren. Budžet je bio 12 milijuna kuna, a dodijeljena su sredstva za 414 građana - kažu nam u FZOEU-u, dodajući da su sredstva odobrena za kupnju 224 električna bicikla (935 tisuća kuna), 133 električna automobila i jedno plug-in hibridno vozilo (10,5 milijuna kuna) te 56 električnih motocikala (520 tisuća kuna).

Za ovu godinu, poručuju u Fondu, planirana je objava i Javnog poziv za sufinanciranje punionica vozila na električnu energiju.

Energetika.ba