Energetika.ba
podaci udruženja oieh

Hrvatska tokom ljeta uvezla struju za 135 miliona eura

Autor: Energetika.ba
Hrvatska tokom ljeta uvezla struju za 135 miliona eura
Foto: Ilustracija

Hrvatska je u junu, julu i augustu morala da uveze skoro 25 posto struje, a ukupan ceh obezbijeđivanja dovoljno energije za domaće potrošače dostigao je 289 miliona eura.

Uvoz je mogao da bude izbjegnut proizvodnjom iz solarnih elektrana snage oko 2.700 megavata (MW), što je slično kapacitetu elektrana čiju instalaciju koči hrvatska vlada, smatraju u udruženju Obnovljivi izvori energije Hrvatske (OIEH).

U razdoblju od juna do augusta 2024. godine, Hrvatska se suočila sa izrazitom zavisnošću od uvoza električne energije, pri čemu je ukupan uvoz iznosio 1.316 GWh (24,8 posto), pokazali su podaci iz najnovijeg OIEH izvješća o elektroenergetskim kretanjima za razdoblje juni-august 2024. godine.

Visok uvoz, kako navode u Udruženju, zahtijeva hitan razvoj i korištenje domaćih obnovljivih izvora energije kako bi se povećala energetska nezavisnost i smanjila zavisnost od spoljnih izvora.

Kada je sabrao tržišnu vrijednost uvezene energije od 135 miliona eura, sa tržišnom vrijednošću emisija CO2 za termoelektrane na fosilna goriva od 44 miliona eura i tržišnom cenom uvezenih sirovina za te elektrane od 110 miliona eura, OIEH je došao do iznosa od 289 miliona eura, piše Balkan Green Energy News. To je trošak koji je Hrvatska ovog lejta platila.

Taj iznos bio bi, dodaju, dovoljan za izgradnju ključne mrežne infrastrukture koja bi mogla primiti potrebne kapacitete obnovljive energije.

Ljetnji uvoz struje, kako se navodi u Izveštaju, odgovara proizvodnji solarnih elektrana od 2.721 MW koje bi Hrvatska trebalo da izgradi što prije kako bi pokrila manjak i uvoz svela na nulu.

U OIEH podsećaju da je trenutno najveća prepreka za razvoj projekata obnovljivih izvora energije u Hrvatskoj činjenica da Hrvatska energetska regulatorna agencija (HERA) još nije donijela odluku o iznosu naknade za priključenje na mrežu, iako je to bila dužna da uradi prije gotovo dvije godine.