Energetika.ba
Novosti

IAEA: Iran ima dovoljno uranija za nuklearne bombe

Autor: Energetika.ba
IAEA: Iran ima dovoljno uranija za nuklearne bombe
Foto: Vox

Nakon što je više mjeseci usporavao stopu obogaćivanja uranija do 60 posto čistoće, Iran se sad približio razini potrebnoj za razvoj nuklearnih bombi, objavila je UN-ova organizacija za nadzor nuklearnog oružja (IAEA).

Mnogi diplomate vjeruju da je usporavanje, koje je započelo u junu, rezultat tajnih pregovora Sjedinjenih Država i Irana koji su doveli do oslobađanja američkih državljana zatočenih u Iranu ranije ove godine.

Iran već ima dovoljno uranija obogaćenog do 60 posto za izradu tri nuklearne bombe. Prema teoretskoj definiciji IAEA-e, oko 42 kg uranija obogaćenog do 60 posto količina je pri kojoj se ne može isključiti izrada nuklearne bombe.

Iran negira da planira razvijati nuklearno oružje.

Iran je "povećao svoju proizvodnju visoko obogaćenog uranija, poništivši prethodno smanjenje proizvodnje od sredine 2023.", navela je IAEA u saopćenju u kojem se sažima povjerljivo izvješće državama članicama u koje je Reuters imao uvid.

- Agencija potvrđuje da je od kraja novembra 2023. stopa kojom Iran proizvodi uranij obogaćen do 60 posto u ova dva postrojenja zajedno porasla na približno devet kg mjesečno, navodi se u izvještaju državama članicama