Energetika.ba
agencija zabrinuta

IEA upozorava na opasnost od nestašice esencijalnih energetskih minerala

Autor: Energetika.ba
IEA upozorava na opasnost od nestašice esencijalnih energetskih minerala
Foto: X

Cijene minerala bitnih za zelenu tranziciju pale su na nivoe prije Covida-19 jer ponuda sustiže i premašuje potražnju.

Iako su ovo dobre vijesti za potrošače, mogle bi dodatno dovesti do neadekvatnih ulaganja, što bi dovelo do nestašice minerala, upozorila je danas Međunarodna agencija za energiju (IEA).

Agencija sa sjedištem u Parizu zabrinuta je da će trenutna situacija odvratiti ulaganja potrebna za zadovoljenje potražnje za mineralima ključnim za električna vozila, vjetroturbine i solarne ploče. Očekuje se da će se to značajno povećati kada mnoge zemlje u narednim decenijama pristupe postupnom odustajanju od prodaje novih automobila s motorima s unutrašnjim sagorijevanjem, sažela je izvještaj francuska novinska agencija AFP.

IEA je izračunala da će, ako zemlje ispune svoje klimatske ciljeve, najavljeni projekti vezani uz vađenje minerala moći pokriti 70 posto potreba za bakrom i polovicu potreba za litijem. Bez ovih metala trenutno nije moguća proizvodnja električnih vozila.

"Siguran i održiv pristup kritičnim mineralima ključan je za nesmetan i pristupačan prijelaz na čistu energiju", popratio je najavu direktor IEA-e Fatih Birol. Dodao je da globalna potražnja za tehnologijama kao što su solarni paneli, električni automobili i baterije brzo raste, ali neće biti moguće zadovoljiti je bez pouzdanih i stalno rastućih zaliha esencijalnih minerala.

IEA predviđa da će se ukupna veličina tržišta za ključne minerale za energetsku tranziciju više nego udvostručiti na 770 milijardi dolara do 2040. godine, dok zemlje teže dostizanju cilja neto nultih emisija do sredine stoljeća, javlja SEEbiz.

Izvještaj je analiziralo opskrbu i geopolitičke rizike, kao i prepreke za odgovor na poremećaje opskrbe i izloženost ekološkim, društvenim i upravljačkim (ESG) rizicima.

Istodobno postoje upozorenja da brza potraga za esencijalnim mineralima za zeleni prijelaz već uzrokuje "ozbiljne troškove" domorodačkim ljudima i njihovim tradicionalnim zemljama. "Ako nastavimo sadašnjim putem, riskiramo da uništavanje prirode, bioraznolikosti i ljudskih prava postane dio odustajanja od fosilnih goriva u cjelokupnoj ekonomiji", rekla je Galina Angarova iz etničke skupine Sibirskih Burjata, prenosi AFP.