Energetika.ba
Novosti

Ina povećala udjel u Energopetrolu na 88,6%

Autor: Energetika.ba
Ina povećala udjel u Energopetrolu na 88,6%

Nakon što je dokapitalizirala Energopetrol, INA d.d. Zagreb postala je vlasnik 88,6 posto dionica ove bh. kompanije.

Federacija BiH, koja nije učestvovala u dokapitalizaciji, smanjila je svoje procentualno učešće sa 22,1 posto na 7,6 posto. Ostali dioničari su manjinski, a najveće učešće ima General Servis d.o.o. Sarajevo 0,45 posto. Energopetrol d.d. Sarajevo dokapitaliziran je sa 131 miliion KM emisijom 10.480.000 redovnih (običnih) dionica nominalne vrijednosti 12,50 KM po dionici putem javne prodaje. Nakon dokapitalizacije kapital Energopetrola iznosi 199,6 miliona KM.

Nakon što je INA otkupila MOL-ov udio u Energopetrolu i tako postala dominantni vlasnik, dugo se očekivalo šta hrvatski vlasnici Energopetrola, koji se godinama guši u gubicima, namjeravaju učiniti sa kompanijom.

Sada su dileme otklonjene, te je INA odlučila preuzeti potpunu kontrolu nad Energoepetrolom, a time i odlučujuće uticati na njegovu daljnju sudbinu.

Iako je svojevremeno najavljivao privatizacijom 2006. godine da će Energopetrol postati regionalni naftni gigant, konzorcij INA-MOL samo je produžio agoniju sarajevske kompanije. Gubici su se gomilali pa su diostigli iznos veći od 200 miliona KM, prenosi SEEbiz.

S ozbirom da je Vlada FBiH u Planu privatizacije za ovu godinu uvrstila Energopetrol, sada je izvjesno da će prodavati gotovo trostruko manji procentualni udio u ovoj kompaniji nego što ga je do juče imala.

Energetika.ba

Nafta

Cijene nafte rastu

Nafta

Srbija ima nove cijene goriva

Nafta

Cijene nafte i dalje rastu