Energetika.ba
pad proizvodnje hidroenergije

Indija će se suočiti s najvećim nedostatkom električne energije u posljednjih 14 godina

Autor: Energetika.ba
Indija će se suočiti s najvećim nedostatkom električne energije u posljednjih 14 godina
Foto: X

Indija se sprema na najveći nedostatak električne energije u posljednjih 14 godina tokom juna, nakon pada proizvodnje hidroenergije, rekla je njena vlada za Reuters, i utrkuje se da izbjegne prekide tako što će odložiti planirano održavanje postrojenja i ponovo otvoriti neaktivne jedinice koje rade na ugalj.

Deficit struje također prati kašnjenja u puštanju u rad 3,6 gigavata (GW) novih elektrana na ugalj za koje je cilj bio da budu u funkciji prije marta, rekao je vladin izvor.

Najveći nedostatak od 14 GW energije predviđa se u junu tokom noćnih sati, kada solarni kapaciteti nisu na mreži, saopštila je za Reuters indijska Centralna uprava za električnu energiju, državno tijelo za planiranje za energetski sektor.

„Proces planiranja se oslanja na najgore scenarije“, kaže se u saopštenju.

Prema javno dostupnim vladinim podacima jaz je najveći od 2009-10. Proizvodnja hidro-električne energije u Indiji pala je najbržim tempom u posljednje četiri decenije u godini koja se završila 31. marta, dok je proizvodnja obnovljive energije bila stabilna.

Ministar energetike R K Sing održao je hitan sastanak prošle sedmice kako bi sagledao situaciju i odlučio da odloži gašenje elektrana radi planiranog održavanja tokom juna i oživi 5 GW kapaciteta elektrana na ugalj koji ne rade, rekla su dva odvojena vladina izvora prisutna na sastanku.


Indija je dugo branila upotrebu uglja, ali administracija premijera Narendre Modi-ja je usporila rast kapaciteta zagađivača kako bi se fokusirala na tranziciju zelene energije, sa ciljem da ispuni neto nultu emisiji za 2070. godinu.