Energetika.ba
Novosti

Indijske firme žele velike uloge u proizvodnji električne energije iz uglja nakon dugog izbivanja

Autor: Energetika.ba
Indijske firme žele velike uloge u proizvodnji električne energije iz uglja nakon dugog izbivanja
Foto: Pexels

Privatne indijske firme su iskazale interes za izgradnju barem 10 gigavata (GW) kapaciteta elektrana na ugalj tokom narednih deset godina, rekla su četiri izvora upoznata s ovim pitanjem, okončavajući šestogodišnji period u kojem značajna privatna ulaganja u sektor nisu bila prisutna.

Među kompanijama koje su informisale indijsko ministarstvo energetike o svojoj zainteresovanosti za proširenje starih postrojenja ili razvoj zastalih projekata koji se suočavaju s finansijskim teškoćama su Adani Power, JSW Group i Essar Power, prema izvorima i prezentaciji vlade koju je vidio Reuters.

Potencijalna ulaganja, o kojima ranije nije izvještavano, mogla bi ukupno koštati milijarde dolara i pokazuju obnovljeni interes u industriji koju mnogi smatraju finansijski neprivlačnom. Međutim, ona također prijete da podrivaju napredak koji je ostvaren od strane trećeg najvećeg svjetskog emitera stakleničkih plinova u odvikavanju svoje ekonomije od ugljenika.

Vlada premijera Narendre Modija, koja se poziva na zabrinutost za energetsku sigurnost i niske emisije po glavi stanovnika kako bi opravdala ovisnost Indije o uglju, pokušava privući privatna ulaganja kako bi povećala kapacitet elektrana na ugalj za 80 GW do 2032. godine.

Elektrane na ugalj trenutno čine polovinu, odnosno oko 215 GW od ukupnog instaliranog kapaciteta Indije od 430 GW, dok obnovljivi izvori energije čine 135 GW, a hidroelektrane 47 GW.

Portparol ministarstva energetike je rekao da je privatni sektor pristao uložiti u sektor elektrana na ugalj "u skladu s energetskim potrebama zemlje", dodavši da je Indija ispred međunarodnih obaveza o smanjenju emisija.

"Privatni sektor sada iskazuje interes zbog finansijske održivosti i uvjerenja da će plaćanja biti izvršena na vrijeme", rekao je.

Kompanije nisu odgovorile na zahtjeve za komentarom.

Udruženje proizvođača električne energije Indije (APP), koje predstavlja razvojne projekte elektrana na ugalj, reklo je ministru energetike R K Singhu da su članovi spremni povećati kapacitet, prema pismu od 4. decembra pregledanom od strane Reutersa.

Među novim prijedlozima, Adani Power planira dodati 4.8 GW, a JSW 1 GW, prema tri izvora i prezentaciji vlade od 21. novembra koju je pregledao Reuters.

Essar Power planira 1.6 GW novih domaćih elektrana na ugalj u državi Gujarat do 2029. godine, rekao je jedan od izvora. Drugi izvor je rekao da će Vedanta dodati 1.9 GW kapaciteta.

Izvori - dva službena izvora i dva izvršna direktora industrije - nisu željeli biti imenovani jer diskusije nisu javne.

Prezentacija, koju je napravio ogranak ministarstva energetike u novembru, procjenjuje da će elektrane biti komisionirane do 2032. godine.