Energetika.ba
Novosti

Inflaciju u eurozoni zakočio pad cijena energije

Autor: Energetika.ba
Inflaciju u eurozoni zakočio pad cijena energije

Inflacija u EU značajno je usporila i u oktobruu, drugi mjesec zaredom, prateći znatno blaži rast cijena u eurozoni zahvaljujući jeftinijoj energiji, saopćio je danas Eurostat. Na razini EU godišnja stopa inflacije, mjerena harmoniziranim indeksom HICP, koji omogućuje usporedbu među zemljama članicama, spustila se u oktobru 3.6 posto, sa septembarskih 4.9 posto.

Eurostatovi izračuni tako pokazuju znatno blaži rast potrošačkih cijena drugi mjesec zaredom, sa 5.9 posto u augustu. U eurozoni inflacija je u oktobru iznosila 2.9 posto, potvrdio je Eurostat procjenu s kraja oktobra. U septembru je iznosila 4.3 posto, a u augustu 5.2 posto.

Inflaciju zakočio pad cijena energije

Na mjesečnoj razini cijene su na oba područja porasle za 0.1 posto, nakon 0.3-postotnog povećanja u septembru. Inflaciju je u eurozoni i u oktobru zakočio snažan pad cijena energije, za 11.2 posto u odnosu na isti prošlogodišnji mjesec, više nego dvostruko snažniji nego u septembru.

Među zemljama EU koje nisu u sastavu eurozone najvišu stopu inflacije bilježila je i u oktobru Mađarska, od 9.6 posto, a blizu je i Češka, gdje su cijene porasle za 9.5 posto. U Poljskoj, vodećem gospodarstvu izvan eurozone, iznosila je 6.3 posto.

Hrvatska druga najgora po rastu cijena

Pad cijena u toj grupi zemalja bilježila je samo Danska, za 0.4 posto. Među zemljama eurozone najviše su pak porasle cijene u Slovačkoj, za 7.8 posto. Slijede Hrvatska i Slovenija s rastom cijena mjerenim HICP-om za 6.7, odnosno 6.6 posto u odnosu na prošlogodišnji oktobar.

Najviše su pak među zemljama eurozone pale cijene u Belgiji, za 1.7 posto. Slijedi Nizozemska, gdje su smanjene za jedan posto.

(Energetika.ab / HINA)