Energetika.ba
Krizni scenarij

Interesantno rješenje u Beču: Grad producirao seriju podcasta u slučaju velikog nestanka struje

Autor: Energetika.ba
Interesantno rješenje u Beču: Grad producirao seriju podcasta u slučaju velikog nestanka struje
Beč

Sigurnost snabdijevanja strujom u glavnom gradu Austrije je izuzetno visoka, iako vanredne situacije nije moguće u potpunosti isključiti.

Kako bi se izbjegla neugodna iznenađenja u hitnim slučajevima, Grad Beč u saradnji s organizacijama za hitne intervencije i komunalnim preduzećima, redovno provodi različite krizne scenarije.

Pravovremene informacije i edukacija ključni su za pripremu stanovništva. Zbog toga je grad producirao seriju podcasta pod nazivom „Nestanak struje i prevencija“, saopćio je Ured Grada Beča u Sarajevu.

U epizodama od po otprilike 30 minuta, energetski tehničari, krizni menadžeri i stručnjaci za civilnu zaštitu iz Austrian Power Grid (APG), energetskog preduzeća Wiener Netze i Grada Beča razgovaraju o važnim temama. Epizode s naslovima „Koliko je vjerovatan nestanak struje?“, „Šta se dešava kada nestane struje?“ i „Kako osigurati svoje domaćinstvo za krizne situacije?“ dostupne su online, na Apple Podcasts i Spotify.

Gradske vlasti su, zahvaljujući svojim organizacijama za hitne intervencije i sigurnim javnim uslugama, veoma dobro pripremljene za krizne situacije.

- Da bismo što bolje savladali nepredvidive vanredne situacije, važno je informisati građane kako se najbolje ponašati u hitnim slučajevima. Naš moto je prevencija i informisanje - izjavio je Peter Hanke, član gradske vlade koji vodi resor za javna preduzeća.

Namjera je senzibilizirati građane za temu nestanka struje, bez stvaranja panike. Priprema, kako tvrde, nikada nije pogrešna, navodi se u saopćenju.