Energetika.ba
Novosti

Investicijski potencijali Hercegovine leže u energetici, turizmu i poljoprivredi

Autor: Energetika.ba
Investicijski potencijali Hercegovine leže u energetici, turizmu i poljoprivredi

Centar za investicije i razvoj poduzetništva (CIRP) Mostar na Mostarskom sajmu je organizovao konferenciju "Investicijski potencijali Hercegovine" koju je svečano otvorio mostarski gradonačelnik Ljubo Bešlić.
Damirka Mioč, zamjenica direktora FIPA-e, kazala je kako Hercegovina ima veliki potencijal razvoja, ali da strani investitori imaju značajne primjedbe zbog procedura.

"Prema podacima Centralne banke BiH, u prošloj godini je došlo do značajnog porasta stranih ulaganja u našu zemlju, u odnosu na godinu ranije to je za 58 posto više. To je brojka od blizu osam stotina miliona KM. Ipak, može sve mnogo bolje, zbog toga smo podržali organiziranje ovakve konferencije gdje razgovaramo o investicijskim potencijalima Hercegovine", kazala je.

Mioč je dodala da su zbog toga prisutni i predstavnici vlasti iz tri "hercegovačka" kantona u Federaciji BiH, kao i iz istočne Hercegovine.

"Poteškoća uvijek ima, strani investitori traže određene olakšice, pojednostavljenje procedura registrovanja...", napomenula je Mioč.

Ivan del Vechio, ambasador Republike Hrvatske u našoj zemlji, kazao je kako mnogo toga što rade hrvatske kompanije na ovom sajmu, ali i ono što se govori na ovakvim konferencijama, ide u prilog otvaranju euroregija u nekim značajnim poljima kao što su energetika, transport i turizam.

"Prema mom mišljenju je najinteresantnija ta cestovna infrastruktura, Koridor 5C, jer nas ta cesta direktno povezuje sa centralnom Evropom. Drugo je energetika, gdje Hercegovina ima velike potencijala po pitanju solarne i vjetroenergije kojima Evropa teži. To je posebno važno jer sam siguran da će Evropa uskoro penalizirati stvaranje energije iz fosilnih goriva", kazao je hrvatski ambasador.

Del Vechio je kazao i kako je velika šansa u poljoprivredi, kako treba biti organiziraniji i izbjeći probleme koji su se pokazali npr. kod smilja posljednjih godina.

O problemima koje investitori imaju s administracijom, iz prve ruke je govorio i predstavnik grupacije "Div" iz Hrvatske u Bosni i Hercegovini Almir Žujo. Riječ je o grupaciji koja je uz ostalo ušla i u investiciju vjetroelektrane kod Tomislavgrada i Kupresa.

"Devedeset posto vremena je potrošeno na kojekakva odobrenja, studije izvodljivosti, građevinske dozvole, koncesije i slično, koje su bile dugotrajne i odmakle nas od projekta sigurno godinu-dvije", požalio se Žujo.

Načelnik jedne od najrazvijenijih hercegovačkih općina Čapljine Smiljan Vidić na konferenciji je kazao kako je jedan od većih problema nadležnost.

Energetika.ba / Klix.ba