Energetika.ba
Novosti

INZ - Uništavajući izvore i bazene podzemne vode, uništavamo izvor našeg života

Autor: Energetika.ba
INZ - Uništavajući izvore i bazene podzemne vode, uništavamo izvor našeg života

Moto ovogodišnjeg obilježavanja Dana voda "Podzemne vode - činiti nevidljivo vidljivim" ima puni smisao u tretiranju naših podzemnih voda, pogotovo u krškoj oblasti bogatoj ponornicama, kao što je Trebižat, koji svojim ulascima i izlascima ispod površina mijenja čak devet imena. Istakao je to na skupu u Zenici redovni profesor Prirodno-matematičkog fakulteta u Sarajevu prof.dr. Muriz Spahić.

On je bio jedna od predavača na skupu povodom Svjetskog dana voda, održanog u organizaciji Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica. Kako je rečeno na skupu, od 60 miliona kubnih kilometara vode samo četiri miliona, dakle samo petnaesti dio, su dostupne za eksploataciju i ljudsku upotrebu.

Navedeno je da su najbolje očuvane količine podzemne vode u predjelu krša, koji obuhvata trećinu površine BiH, i to na područjima koja su površinski bezvodna i suha, te zbog toga i slabo naseljena.

- Potrebno je naglasiti da većina područja u BiH ne vode uopće pažnju o zagađenju voda. Eklatantan primjer je Sarajevsko polje, za okolinu Sarajeva, gdje padavinske vode sa Igmana i Bjelašnice, kroz pukotine i serije prslina dolaze do Sarajevskog polja, gdje ulaze u rastresitu seriju odakle se Sarajevo snabdijeva vodom. Potrebno je naglasiti da nerazumnom i neplanskom gradnjom infrastrukturnih objekata na Igmanu i Bjelašnici, posebno posljednjih decenija, ove vode su sve zagađenije - ističe prof.dr. Spahić.

On je govorio i o prevođenju voda "iz jednog u drugi sliv" putem hidroenergetskog sistema Nevesinje - Dabar - Trebišnjica kojim će, kad taj projekt u Hercegovini bude okončan, bez vode ostati Buna, Bunica, Bregava i Hutovo blato, isto tako doći će do salinizacije podzemnih voda u delti rijeke Neretve.

Dr. Jasmin Durmišević iz Instituta za zdravlje i sigurnost hrane istakao je da se "podzemne vode najčešće koriste kao voda za piće u naseljima", te je time i zaštita vode za piće od izuzetnog značaja za zaštitu zdravlja građana BiH.

- Treba puno pažnje da posvetimo i da osvijestimo stanovništvo, ali i zdravstvene profesionalce, da uložimo puno više napora, jer je voda izvor života, voda je neophodna za sve ljudske aktivnosti, vodu pijemo 2-3 litra, a neispravnom vodom možemo uzrokovati mnogobrojne zdravstvene probleme u našem tijelu - istakao je dr. Durmišević, saopćio je INZ.

Dr. Nermin Rondić iz INZ-a prezentirao je, kolegama iz drugih kantona, zdravstvenim radnicima i zvaničnicima, dio rezultata istraživanja "Trend kretanja kvaliteta vode na području ZDK", te istakao kakvi se koraci na upozoravanju i zahtjevanju hitne akcije poduzimaju na ovom području.

(Fena)