Energetika.ba
Kirkuk-Ceyhan

Irak ponovo otvara naftovod usred napetosti s Kurdistanom

Autor: Energetika.ba
Irak ponovo otvara naftovod usred napetosti s Kurdistanom
Foto: Arhiv

Bagdad popravlja naftovod koji bi mu omogućio slanje 350.000 barela nafte dnevno prema Turskoj do kraja mjeseca, izjavio je irački zamjenik ministra za naftu u ponedjeljak, korak koji bi mogao izazvati nezadovoljstvo stranih naftnih kompanija i Vlade Kurdistana.

Ponovno otvaranje naftovoda Kirkuk-Ceyhan, koji je bio zatvoren deset godina, pružilo bi konkurentnu rutu prema naftovodu iz regije Kurdistana koji je zatvoren godinu dana zbog zastoja u pregovorima između Bagdada i Vlade Kurdistana o nastavku izvoza.

Bagdad smatra da su sporazumi o dijeljenju proizvodnje između Kurda i stranih kompanija koje koriste naftovod Kurdistana nezakoniti.
Savezna vlada u Bagdadu će zahtijevati od naftnih kompanija da pregovaraju s njom kako bi prodavale svoju naftu putem obnovljenog naftovoda prema Turskoj, što bi moglo razljutiti Kurde koji se gotovo u potpunosti oslanjaju na prihode od nafte.

Izvoz preko 960 km dugog naftovoda zaustavljen je 2014. godine nakon višestrukih napada militanata Islamske države. Nekada je opskrbljivao oko 0,5% globalne ponude, prenosi Reuters.

"Popravci su u toku i završena je glavna crpna stanica nafte s pohranom. Naftovod će vjerovatno biti operativan i spreman za ponovno pokretanje prije kraja ovog mjeseca", rekao je Basim Mohammed, irački zamjenik ministra za naftu za upravljanje proizvodnjom, za Reuters.

Popravak oštećenih dijelova unutar Iraka i dovršetak jedne bitne crpne stanice prva su faza operacija za vraćanje naftovoda na punu kapacitet, rekao je.

Uprkos napetostima između Kurda i Bagdada, obje strane su međusobno potrebne. Kurdske stranke su pomogle iračkim političarima da dođu na vlast, a Bagdad je doprinio plaćama kurdskih državnih službenika i boraca.

Izvori iz državne kompanije za naftu (NOC) rekli su da su testovi crpljenja nafte počeli početkom prošle sedmice kako bi se provjerili dijelovi naftovoda unutar iračkog teritorija i otkrili curenja u nekim dijelovima.

Iračke tehničke NOC ekipe ubrzale su operacije popravka kako bi popravile oštećene dijelove koji prolaze od Kirkuka kroz pokrajine Salahuddin i Mosul do granice s Turskom.

Dva iračka dužnosnika za naftu i savjetnik za energetiku iz Vlade rekli su da je sporazum između Bagdada i Ankare o operacijama naftovoda Irak-Turska (ITP) produljen 2010. godine na 15 godina i ističe sredinom 2025. godine.

Obnova operacija na starom naftovodu razmatrat će se kao dio pregovora o produženju sporazuma o (ITP), rekao je savjetnik za energetiku Vlade.