Energetika.ba
Novosti

IRB oglasio prodaju RŽR Ljubija

Autor: Energetika.ba
IRB oglasio prodaju RŽR Ljubija

Investiciono-razvojna banka Republike Srpske objavila je danas odluku o prodaji paketa akcija Rudnika željezne rude “Ljubija” iz Prijedora a koja će se obaviti posredstvom Banjalučke berze.

Na prodaju je ponuđeno 64,99 odsto akcija ovog preduzeća nominalne vrijednosti 33.005.235 KM a prodaja će biti obavljena putem posebne aukcije zakazane za 17 decembar. Početna prodajna cijena za paket akcija iznosi 69.020.547 KM.

Budući kupac mora da obavlja poslove iz rudarske djelatnosti, ali i da ima godišnji prihod od najmanje sto miliona maraka.

Vlada RS je 11. oktobra donijela odluku da započne s procedurom prodaje Rudnika željezne rude “Ljubija”.
“Vlada RS dala je saglasnost Investiciono-razvojnoj banci RS kao ovlaštenom prodavcu državnog kapitala u preduzećima, na osnovne elemente za organizovanje posebne aukcije za prodaju akcija RŽR ‘Ljubija’ A.D. Prijedor”, istaknuto je.

Podsjećanja radi, u proteklom mandatu SNSD i DNS su vodili rovovsku borbu oko toga treba li prodati državni kapital u ovom preduzeću. SNSD je bio za to da se Ljubija proda Izraeli Investment Group, dok se DNS zalagao da RS ostane vlasnik državnog kapitala, ili da se nađe kredibilniji kupac koji bi imao slične reference kao trenutni suvlasnik Arcelor Mittal koji ugljenom iz rudnika snabdjeva željezaru u Zenici.

Energetika.ba / NN