Energetika.ba
Novosti

Italija bilježi veliki pad potrošnje električne energije zbog korona virusa

Autor: Energetika.ba
Italija bilježi veliki pad potrošnje električne energije zbog korona virusa

U brojnim evropskim zemljama zabilježen je pad potrošnje električne energije zbog globalne pandemije korona virusa, a posebno je primjetan u najpogođenijoj evropskoj zemlji Italiji, gdje je potrošnja prošle sedmice pala za 19,5 posto.

Mjere za suzbijanje korona virusa u velikom broju zemalja uključuju zatvaranje prodavnica, restorana i tržnih centara, smanjenje ekonomskih aktivnosti, što je i dovelo do dramatičnog pada potrošnje električne energije.

Na potrošnju je također uticalo i to što je niz zemalja donijelo mjere zabrane kretanja kako bi spriječilo širenje virusa.

Prema podacima Evropske mreže operatora prenosnih sistema za električnu energiju (ENTSO-E) u periodu od 16. do 20. marta 2020. godine potrošnja električne energije u Italiji zabilježila je pad od 19,5 posto, na sat u prosjeku.

Prosječna potrošnja na sat iznosila je 28,7 gigavata (GW) u odnosu na 35,2 GW u istoj sedmici prošle godine.

Potrošnja električne energije u Francuskoj također je pala za 16,5 posto u istom periodu, posebno nakon što je ta zemlja 17. marta počela ograničavati kretanje stanovništva. U Španiji se potrošnja u istom periodu smanjila za 7,8 posto.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) 11. marta je zbog širenja korona virusa proglasila “globalnu pandemiju“. Od COVID-19 u svijetu je umrlo više od 14.000 ljudi, a potvrđeno je preko 300.000 slučajeva zaraze korona virusom u gotovo 190 zemalja, govore podaci WHO-a.

Također, WHO je Evropu proglasio novim epicentrom pandemije korona virusa, koji se prvi put pojavio krajem prošle godine u kineskom gradu Wuhanu.

Energetika.ba / AA