Energetika.ba
do početka 2025.

Italija planira izgradnju nuklearnih reaktora

Autor: Energetika.ba
Italija planira izgradnju nuklearnih reaktora
Foto: Ilustracija

Italija planira da do početka 2025. izradi pravila koja će dozvoliti upotrebu novih tehnologija nuklearne energije, rekao je u subotu ministar energetike, signalizirajući potencijalno poništavanje trenutne zabrane proizvodnje nuklearne energije u zemlji.

- Do kraja godine pravni savetnik ministarstva energetike profesor Giovanni Guceta i njegov tim će proizvesti sveobuhvatnu analizu nuklearne energije i kakve zakone treba da uvedemo - rekao je ministar energetike Gilberto Pichetto Fratin.

On je dodao da se nada da će parlament moći da odobri nacrt zakona tokom 2025. godine.

Nuklearna fisija kao izvor energije je kontroverzna tema u Italiji, jer su nuklearne elektrane zabranjene nakon referenduma 1987. i 2011. godine.

Pichetto je nedavno imenovao Giovanni Gucetu, predsednika Italijanske katoličke univerzitetske federacije, da prouči kako elektrane zasnovane na novoj nuklearnoj tehnologiji, uključujući male modularne reaktore (SMR) i napredne modularne reaktore (AMR) mogu biti izuzete od zabrane, za koje vlada vjeruje da bi mogle podržati njenu tranziciju zelene energije, prenosi Ekapija.

- Potreba Italije za električnom energijom će se skoro udvostručiti do 2050. godine na 583 teravat sata (Twh). Takav podsticaj se ne može jednostavno ispuniti povećanjem kapaciteta obnovljive energije - rekao je ministar Pichetto novinarima.

U svom energetskom i klimatskom planu (PNIEC), desničarska vlada Đorđe Meloni procjenjuje da bi nuklearna energija mogla zadovoljiti do 11% domaće potražnje za energijom 2050. godine.

Uprkos zabrani, Italija je zadržala ključnu ekspertizu u sektoru. Državno preduzeće Enel, upravlja nuklearnim elektranama u Španiji i ulaže u projekat razvoja nuklearnog fuzionog reaktora u Sjedinjenim Državama.

- Sigurno postoji interesovanje za proučavanje potencijala nuklearnih tehnologija treće i četvrte generacije, uključujući male modularne reaktore - rekao je direktor mrežnog poslovanja Enela Đani Vitorio Armani.

Uslužni Edison italijanska filijala francuske nuklearne grupe EDF, nedavno je izrazila interesovanje za izgradnju malog nuklearnog reaktora u Italiji. Ministar Pichetto je rekao da bi SMR-ovi mogli biti uvedeni u Italiji već 2035. godine.

Prema pojedinim studijama usvajanje novih nuklearnih tehnologija u Italiji moglo bi da doda više od 50 mlrd EUR ekonomiji zemlje.