Energetika.ba
Novosti

Izazov sačuvati čistoću: BiH peta najbogatija zemlja vodom u Europi

Autor: Energetika.ba
Izazov sačuvati čistoću: BiH peta najbogatija zemlja vodom u Europi

Bosna i Hercegovina je najbogatija zemlja vodom u regionu i peta u Europi. Studije pokazuju da bi trebali imati pitke vode za nekoliko desetljeća, ali ne znači da se ta voda ne može zagaditi, stoga će biti pravi izazov za sve u BiH sačuvati čistu pitku vodu, poručeno je danas nas kupu u Sarajevu povodom Svjetskog dana voda, javlja Anadolija.

U Sarajevu je održana centralna manifestacija obilježavanja 22. marta, Svjetskog dana voda, a organizatori su Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva FBiH, Agencija za vodno područje rijeke Save i Agencija za vodno područje Jadranskog mora uz podršku Alijanse za vode Bosne i Hercegovine.

Direktor Agencije za vodno područje rijeke Save Sejad Delić, domaćin današnjeg skupa, na konferenciji za novinare upozorio je kako se pretpostavlja da će najveći problem svijeta u 21. vijeku biti nestašica pitke vode.

"Oko 40 posto stanovništva planete nema čiste izvore pitke vode. Na svim kontinentima se osjeća nedostatak vode po stanovniku, a to nije posljedica nedostatka vode, jer je voda konstanta u prirodi, već posljedica većeg broja stanovnika, klimatskih promjena, urbanizacije, velikih gradova, poljoprivrede, industrije, a posebno onečišćenja voda", kazao je Delić.

Bosna i Hercegovina, dodao je, spada u red nabogatijih zemalja vodom, te nastavio:

"Sa 9.460 metara kubnih vode po stanovniku prvi smo u regiji i peti u Evropi. Međutim ne mora da znači da ćemo imati u dovoljnim količinama vode. Studije pokazuju da bi trebali imati pitke vode za nekoliko desetljeća, ali ne znači da se ta voda ne može zagaditi, stoga će biti pravi izazov za sve nas u BiH sačuvati čistu pitku vodu."

Delić je podvukao kako je u tom smislu neophodno posvetiti više pažnje podizanju javne svijesti o vodama, počevši od pojedinca, djeteta, osnovne škole pa do svih građana.

"Samo podizanjem svijesti o vodi možemo doprinijeti da se poboljša stanje u sektoru voda na svim nivoima i onda možemo uticati i na one koji donose odluke, ali i obezbijediti daleko veća financijska sredstva za sektor voda", poručio je Delić.

Delić je također dodao da, prema podacima Vanjskotrgovinske komore BiH, ova zemlja uvozi više od 100 miliona KM pitke vode, iako je voda u BiH puno kvalitetnija.

"Naša Agencija ima laboratoriju koja je sigurno najbolja u BiH. Naše vode su kvalitetnije nego druge. Puno kvalitetnije. No, imamo velike tržne centre i na pogledu su obično strane vode, po donjim policama moram tražiti bosanskohercegovačke vode", poručio je Delić.

Svjetski dan voda obilježava se 22. marta već tri decenije. Iz godine u godinu raznim sadržajima nastoji se skrenuti pažnja na neprocjenjivu vrijednost vodnih resursa i u isto vrijeme podići svijest javnosti o sve prisutnijoj globalnoj krizi s vodom.

Nakon što je Generalna skupština Ujedinjenih nacija usvojila rezoluciju 1993. godine, Svjetski dan voda svake godine obilježava se pod drugim motom. Odgovor je to na aktuelni ili budući izazov.

Ovogodišnja kampanja pod nazivom "Budi promjena2 potiče ljude na preduzimanje akcije kako bi promijenili način na koji koristimo, odnosno gospodarimo vodom. Obraća se pojedincu koji je obavezan uraditi koliko može, jer svaka akcija, ma koliko bila mala, rezultirat će određenim pomakom.

Energetika.ba