Energetika.ba
Novosti

Izgradnja biogasnih elektrana u BiH zavisi od poticaja, USAID spreman podržati

Autor: Energetika.ba
Izgradnja biogasnih elektrana u BiH zavisi od poticaja, USAID spreman podržati

U Bosni i Hercegovini do sada su izgrađene dvije biogasne elektrane, na farmama kod Šamca i Banja Luke, stručnjaci smatraju da je taj sektor itekako isplativ i da može biti atraktivniji, ali da poduzetnici trebaju pomoć države.

Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) spremna je pružiti podršku razvoju tog sektora, a direktor USAID-a za BiH Peter Duffy smatra da BiH ima potencijala i da se bioagasne elektrane u BiH mogu razvijati jednako kao u Hrvatskoj i Srbiji.

Siguran je da su brojne prednosti korištenja biogasa, a s radionice o ovom gorivu u Tesliću je poručio da proizvodnja zahtjeva puno rizika, ulaganja i zakonski osnov, ali da su benefiti brojni.

- Ukoliko se pokaže da ima interesa mi ćemo pomoći vlastima da se to pretvori u stvarnost - naglasio je Duffy.

USAID je u BiH zadužio Fahrudina Kulića za komponentu iskorištenja biomase u energetske svrhe u okviru Projekta ''Investiranje u sektor energije'', a on smatra da su biogasne elektrane potrebne zbog zaštite okoliša jer omogućavaju ispravno odlaganje životinjskog stajnjaka te zbog dodatnih izvora prihoda.

- Biogasna elektrana na farmi kod Šamca je velika i imamo još jednu malu kod Banja Luke. Sistem poticaja mora biti promijenjen, pogotovo u Federaciji BiH, da bi takva investicija bila atraktivna za poljoprivrednike. Osim toga u FBiH nije određena ni kota za biogas, odnosno nije određeno koja količina energije će se otkupljivati po poticajnim cijenama - rekao je Kulić.

Naveo je da prema informacija institucija koje trebaju odrediti kotu za biogas u Federaciji BiH nema zainteresiranih za izgradnju biogasnih elektrana. Zbog toga važnim smatra informiranje investitora o biogasnim elektranama.

- Nakon toga zajedničkim snagama možemo tražiti da se u FBiH uvede kota i da se promijeni sistem poticaja - istakao je Kulić.

Osim kota problem je vrijednost investicije, a uime tešanjske firme ''Madi'' Damir Softić je istakao da za izgradnju treba od pet do sedam miliona eura.

- To dodatno otežava posao bez obzira što bi biogasno postrojenje olakšalo posao - rekao je Softić te naglasio važnost ovog projekta za cijelu državu.

Na problem kod odlaganja životinjskog stajnjaka nailaze i peradari. Odlažu ga, kažu, po lokalnim njivama na kojim se uzgajaju žitarice.

Direktor zvorničke farme ''Izvor blaga'' Sejfudin Hodžić smatra da se ovo mora urediti sistemski da bi se izvukao maksimum.

- Pretvaranje otpada u energiju bi bilo najbolje rješenje. Mi se sada snalazimo na razne načine - naglasio je Hodžić.

U Srbiji je izgrađeno deset biogasnih elektrana, a u Hrvatskoj 32.

S ciljem promocije i razvoja ovog sektora, iz ugla investitora i poljoprivrednika, USAID-ov projekt ''Investiranje u sektor energije - USAID EIA'', USAID/Sweden FARMA II projekat i GIZ Promocija obnovljivih izvora energije (GIZ ProRE) u BiH održali su u Tesliću radionicu pod nazivom ''Biogasne elektrane - investiciona prilika za sektor poljoprivrede''.

Energetika.ba / FENA