Energetika.ba
Novosti

Izrael nastavio snabdjevanje strujom Zapadne obale nakon otplate duga

Autor: Energetika.ba
Izrael nastavio snabdjevanje strujom Zapadne obale nakon otplate duga

Izraelska državna elektroenergetska kompanija saopćila je u srijedu da je prekinula s obustavom dostave električne energije okupiranoj Zapadnoj obali nakon što je vodeći palestinski distributer otplatio dio duga.

Izraelska elektroenergetska korporacija (IEC) započela je sa sporadičnim, trosatnim prekidima u snabdijevanju strujom od 18. decembra kako bi izvršila pritisak na otplatu duga od oko 519 miliona dolara koji je stvorila Oblasna elektroenergetska kompanija Jerusalema (JDECO).

Palestinci na Zapadnoj obali oslanjaju se na IEC za zadovoljavanje 95 posto svojih potreba za električnom energijom. Restrikcije su dovele do prekida snabdijevanja strujom u gradovima Ramallahu i Betlehemu, ugrožavajući oko 130.000 ljudi saopćio je JDECO.

Čelnik IEC-a Yiftah Ron-Tal izjavio je da je kompanija prekinula restrikcije „nakon što je JDECO dostavio na naš račun 740 miliona šekela (214,21 miliona dolara) koji su akumulirale Palestinske vlasti od 2016. godine“.

JDECO kupuje električnu energiju od IEC i potom je prodaje korisnicima na Zapadnoj obali, gdje Palestinske vlasti imaju limitiranu samoupravu na osnovu prelaznog mirovnog sporazuma.

JDECO je sklopio kreditni aranžman s nekoliko palestinskih banaka u cilju otplate duga, saopćio je Mansour Nassar, pomoćnik generalnog direktora kompanije za tehnička pitanja.

Palestinci nastoje umanjiti ono što nazivaju ovisnošću o Izraelu u snabdijevanju energijom, djelimično i kroz solarne projekte finansirane putem državnog i privatnog sektora i planiraju izgraditi vlastite elektrane, prenosi Reuters.

Energetika.ba / FENA