Energetika.ba
Novosti

Japan pomaže zeleni urbani razvoj KS, javni prijevoz i zdravstvo

Autor: Energetika.ba
Japan pomaže zeleni urbani razvoj KS, javni prijevoz i zdravstvo

Premijer Kantona Sarajevo Edin Forto primio je danas ambasadora Japana u BiH Makotu Itoa s kojim je razgovarao o novim projektima i nastavku realizacije „Zelenog kantonalnog akcionog plana“ (GCAP), radi ažuriranja Kantonalnog plana zaštite okoliša.

Taj projekt, koji se provodi po EBRD metodologiji i podrazumijeva uključivanje Kantona u „Zelene gradove EBRD-a“, finansira Vlada Japana.

Riječ je o 950 miliona eura vrijednom instrumentu koji nudi sveobuhvatan poslovni model za zeleni urbani razvoj, pri tome kombinujući strateško planiranje s investicijom i pratećom tehničkom pomoći.

Sarajevski „GCAP“ formalno je pokrenuo premijer Forto, a on podrazumijeva da Kantonalni plan zaštite okoliša ima listu projekata za čiju je implementaciju u narednih nekoliko godina potrebno oko 500 miliona KM.

- Riječ je o dobrom planu koji se može unaprijediti. Bit će to akcioni plan koji će svojom metodologijom i određivanjem prioritetnih projekata iz oblasti zaštite okoliša omogućiti da lakše pristupimo međunarodnim fondovima, Evropskoj banci za obnovu i razvoj, odnosno grant i kreditnim sredstvima, kako bismo ih brže implementirali i unaprijedili kvalitet života u Kantonu Sarajevo - naglasio je Forto.

Najavio je da projekt „GCAP“ Vlada Kantona Sarajevo planira usvojiti na sjednici krajem mjeseca, kako bi već u martu bio upućen na razmatranje zastupnicima u Skupštini KS.

Forto je dodao da je Vlada Japana svoju spremnost da pomogne Kantonu Sarajevu pokazala prvenstveno donirajući vozila javnog gradskog prijevoza, te kroz poboljšanje transporta općenito.

Na sastanku je bilo riječi i o novim projektima koje je Vlada Japana spremna da finansira, prvenstveno one koji se odnose na zaštitu zraka, ulaganja u medicinu i obrazovanje, te zaštitu voda, ali i drugih.

Ambasador Ito je istakao da je u prošloj godini naš društveni život bio značajno pogođen pandemijom koronavirusa.

- Iskreno se nadam da će u ovoj godini, što je prije moguće, uspješna vakcinacija, te medicinski napredak, dovesti do nestanka ove pandemije - podcrtao je ambasador Ito, te podsjetio kako je u toku 25. godina od kada su uspostavljeni diplomatski odnosi između Japana i Bosne i Hercegovine, saopćeno je iz Službe za protokol i press Kantona Sarajevo.

Energetika.ba / FENA