Energetika.ba
Novosti

Jasmin Bešo izabran za predsjednika FERK-a

Autor: Energetika.ba
Jasmin Bešo izabran za predsjednika FERK-a

Regulatorna komisija za energiju u Federaciji Bosne i Hercegovine - FERK danas je održala redovitu sjednicu na kojoj je Jasmin Bešo, član FERK-a iz reda bošnjačkog naroda, izabran za predsjednika FERK-a na razdoblje od godinu dana, počevši od 8. oktobra 2020. godine.

Na sjednici su izdane četiri dozvole za rad za proizvodnju električne energije podnositeljima zahtjeva: Adria, vlasnik Dražan Vučić, iz Čapljine, RAD-MAR d.o.o. Čapljina, Vetmix d.o.o. Čapljina i Šokčević d.o.o. Orašje-obnovljena već postojeća dozvola. Proizvodnja električne energije obavlja se u solarnim fotonaponskim elektranama, saopćeno je iz FERK-a.

Podnositelj zahtjeva Djelatnost slična obrtničkoj "E I" vl. Izet Mulaomerović, Gradačac dobilo je FERK-ovu dozvolu za proizvodnju električne energije u mikropostrojenju OIE i to za solarnu fotonaponsku elektranu u općini Gradačac predviđene godišnje proizvodnje 26 MWh (megavat sati).

Izmijenjena i dopunjena dozvola za rad za transport naftnih derivata cestovnim prometom izdana je gospodarskim društvima Gudelj d.o.o. Vitez i Orman d.o.o. Kiseljak.

Na sjednici je doneseno Rješenje o oduzimanju dozvole za opskrbu električnom energijom - dozvole II. reda imatelju ICT d.o.o. iz Širokog Brijega i Rješenje o oduzimanju dozvole za rad (licencije) za trgovinu na veliko naftnim derivatima osim LPG-om imatelju dozvole Energopetrol d.d. Sarajevo. Također, donesen je Zaključak po Zahtjevu za izdavanje dozvole za rad (licencije) za trgovinu na veliko naftnim derivatima osim LPG-a, podnositelja zahtjeva Eurobenz d.o.o. Grude.

U postupak opće rasprave upućena su tri nacrta dozvole za rad za proizvodnju električne energije u mikropostrojenju OIE za podnositelje zahtjeva PV Energija vl. Enes Zaklan, iz Čapljine, PERO Zenica d.o.o. i Bratstvo d.d. Gornji Vakuf – Uskoplje.

Osim toga, usvojena su i dva nacrta dozvola za rad (licencija) za skladištenje naftnih derivata osim LPG za podnositelje zahtjeva Operator-terminali Federacije d.o.o. Sarajevo i JP Elektroprivreda BiH d.d. – Sarajevo.

Sve zainteresirane osobe imaju mogućnost pregledati nacrte dozvola na web stranici www.ferk.ba, a svoje pisane komentare na nacrte mogu dostaviti do 16. oktobra ove godine do 13 sati, poštom na adresu Kneza Domagoja 12 A, Mostar, kao i na elektroničku adresu [email protected].

Razmatrana je i donesena Odluka o odobrenju Plana razvoja i izgradnje distributivne mreže za 2020. godinu JP Elektroprivreda BiH d.d. – Sarajevo, te rješenje po žalbi kupca na akt koji je donijelo JP Elektroprivreda BiH d.d. – Sarajevo, stoji u saopćenju.

Energetika.ba / FENA