Energetika.ba
Energetika

Jedanaest država SAD-a razmatra prijelaz s ugljena na nuklearnu energiju

Autor: Energetika.ba
Jedanaest država SAD-a razmatra prijelaz s ugljena na nuklearnu energiju
Foto: Arhiv

Jedanaest država je javno izrazilo interes za prenamjenu lokacija termoelektrana na ugalj za potrebe nuklearne energije, prema informacijama Američkog ministarstva energetike.

Ove države uključuju: Arizonu, Colorado, Kentucky, Maryland, Montanu, Sjevernu Carolinu, Pennsylvania, Utah, Zapadnu Virginiu, Wyoming i Wisconsin.

Napomenuto je da TerraPower planira izgraditi svoj Natrium reaktor u blizini zatvaranja termoelektrane na ugalj u Kemmerer, Wyoming.

Izvještaj Američkog ministarstva energetike iz 2022. godine otkriva da se više od 300 postojećih i zatvorenih postrojenja na ugalj može prenamijeniti za nuklearnu energiju, što bi dramatično povećalo dostupnost održive i bezemisijske energije kako bi zemlja ostvarila cilj neto nula emisija do 2050. godine. Ministarstvo je navelo da svako od tih postrojenja može imati veličinu jednaku lokaciji koja se prenamjenjuje i pomoći povećanju nuklearne snage za više od 250 GW - gotovo trostruko više od trenutnih 95 GW, prenosi Power Engineering International.

Izvještaj Ministarstva energetike također navodi da bi novi nuklearni reaktori mogli uštedjeti do 35% na troškovima izgradnje, zavisno o tome koliko postojećih resursa sa lokacije zatvorene termoelektrane na ugalj može biti iskorišteno. Ti resursi uključuju postojeće zemljište, električnu opremu termoelektrane (prijenosnu vezu, dvorište s prekidačima itd.) i civilnu infrastrukturu, poput puteva i zgrada.

Gateway for Accelerated Innovation in Nuclear (GAIN) Ministarstva energetike trenutno provodi tri studije izvodljivosti kako bi procijenilo različite aspekte prenamjene lokacija termoelektrana na ugalj za potrebe nuklearne energije.