Energetika.ba
enbridge

Kanadska energetska firma dobila odobrenje za plinovod Venice

Autor: Energetika.ba
Kanadska energetska firma dobila odobrenje za plinovod Venice
Foto: Unsplash

Kanadska energetska firma Enbridge (ENB.TO) otvorila je novu filijalu Texas Eastern Transmission koja je u četvrtak dobila odobrenje od američkih regulatora za energetiku za početak usluge plinovoda povezanog s njenim projektom proširenja Venice u Louisiani.

Proširenje Venice osmišljeno je kako bi opskrbilo plinom postrojenje za izvoz ukapljenog prirodnog plina (LNG) firme Venture Global LNG u Plaqueminesu u Louisiani, koje se gradi i očekuje se da će početi s radom između 2024. i 2026. godine.

Američka Savezna energetska regulatorna komisija (FERC) izjavila je da je odobrila zahtjev Texas Easterna od 26. marta za početak usluge plinovoda Venice proširenja dužine 3 milje (4,8 kilometara) i promjera 36 inča (91,4 centimetra).

Američka Uprava za energetske informacije (EIA) izjavila je da će Venice proširenje imati kapacitet od oko 1,3 milijarde kubičnih stopa plina dnevno (bcfd) i koštat će oko 500 miliona dolara. Plaquemines je osmišljen da pretvori oko 2,6 bcfd plina u LNG.

Druge cijevi u izgradnji koje će također opskrbljivati plinom Plaquemines uključuju Texas Easternov Gator Express i energetsku firmu Kinder Morgan (KMI.N) Tennessee Gas Evangeline projekte.

Jedna milijarda kubičnih stopa plina dovoljna je za opskrbu otprilike 5 miliona domaćinstava u SAD-u tokom jednog dana.