Energetika.ba
Novosti

KIA i Hyundai predstavili inovativno punjenje električnih vozila i automatsko parkiranje

Autor: Energetika.ba
KIA i Hyundai predstavili inovativno punjenje električnih vozila i automatsko parkiranje

Sistem će vozačima olakšati parkiranje i punjenje električnih vozila. Vozilo s napunjenom baterijom će se samo skloniti s punjačkog mjesta i time drugim električnim vozilim omogućiti punjenje.

[embed]https://www.youtube.com/watch?v=V8xL4gZohuA[/embed]

Nakon naredbe za punjenje vozila preko pametnog telefona, vozilo će se automatski odvesti do slobodnog punjačkog mjesta. Kada baterija vozila bude u potpunosti napunjena vozilo će se samo pomaknuti na prazno mjesto za parkiranje pomoću upotrebe sistema AVPS, koji će na tom punjačkom mjestu omogućiti punjenje drugim vozilima. Kada vozač pozove svoje vozilo, isto će se automatski odvesti na lokaciju vozača.

Cijeli proces zahtijeva neprestanu komunikaciju između električnog vozila, parkirališta, sistema punjenja i vozača. Parkiralište šalje lokacije praznih mjesta za parkiranje i punjenje, dok sistem punjenja osvježava stanje napunjenosti vozila u realnom vremenu.

KIA i Hyundai razmatraju komercijalnu upotrebu tehnologije prilikom lansiranja 4. stepena autonomnih vozila 2025. godine. KIA i Hyundai takođe namjeravaju započeti s prodajom autonomnih vozila u nekim pametnim gradovima od 2021., dok je njihov cilj lansirati na tržište potpuno autonomna vozila 2030. godine, prenosi Klix.

Energetika.ba