Energetika.ba
Novosti

Kia predstavila potpuno električni Niro EV

Autor: Energetika.ba
Kia predstavila potpuno električni Niro EV

Kia Motors je na salonu automobila u Busanu (J. Koreja) razotkrila novi Niro EV. S dometom od 380 kilometara* potpuno električni Niro EV udružuje užitak u vožnji s atraktivnim dizajnom i performanse krosovera s pogonom bez štetnih emisija.

Kijina zvijezda salona u Busanu, Niro EV zauzima jedinstven položaj na tržištu potpuno električnih krosovera. Inteligentni raspored, dobra praktičnost i veliki domet znače da Niro EV zahtijeva manje kompromisa od ostalih električnih vozila. Kupci će se obradovati i zbog brojnih ugrađenih tehnologija, specifičnih za električna vozila, novih sigurnosnih pomagala i privlačnog izgleda eskterijera i enterijera.

U Koreji u prodaji krajem godine, slijede ostala tržišta

Uskoro nakon salona u Busanu kreće prodaja Nira EV – krajem godine u Koreji, a početkom 2019. na ostalim tržištima.

Dizajniran u Kijinim dizajnerskim centrima u Kaliforniji i Namyangu (J. Koreja), Niro EV svojom elegantnom, aerodinamičnom karoserijom sa suptilno istesanim površinama utjelovljuje praktičnost i privlačnost krosovera. Niro EV dokazuje da se kupci električnih vozila u traženju štedljivijih vozila ne trebaju odricati emocionalno angažovanom dizajnu ili svestranosti krosovera. Niro EV se razlikuje od postojećeg Niro Hybrida i Niro Plug-in hibrida zbog različitih ekskluzivnih dizajnerskih poteza.

Futuristički dizajn, koji je našao inspiraciju u konceptu Niro EV

Vanjski izgled Nira EV, koji je inspiraciju crpio iz koncepta Niro EV, a prvi put je predstavljen na ovogodišnjem sajmu zabavne elektronike u Las Vegasu, temelji se na pročišćenom i high-tech dizajnerskom konceptu. Njegova futuristička i aerodinamična maska, koja podsjeća na tigrov nos, donosi ugrađenu utičnicu za punjenje, s ugraviranim logom Nira. Promijenjeni zračni otvori i nova LED dnevna svjetla u obliku strijelica u kombinaciji sa svjetloplavim detaljima ostavljaju dobar utisak.

Gledajući s boka vitka linija i niski zadnji prozori naglašavaju elegantan profil vozila, što ostavlja više prostora za mišićave blatobrane. Niro EV se vozi na novim 5-krakih 17-inčnim aluminijskim, dijamantno brušenim dvobojnim naplacima na kojima se nalazi i Kijin sistem regenerativnog kočenja.

Promijenjeni zadnji branik ima slične plave elemente kakvi su na prednjem dijelu vozila, dok nova LED zadnja svjetla daju Niru EV karakterističan svjetlosni potpis.

Moderna unutrašnjost s karakterističnim tehnologijama

Kabina kombinuje moderni dizajn s velikodušnom prostranošću i tehnologijama, koje dopunjuju pogon s nultim emisijama. Unutrašnjost električnog Nira, koja se prvi put predstavlja javnosti, razlikuje se od ostalih izvedbi Nira, jer donosi nova pomagala i dizajnerske elemente. Armaturna ploča je dobila novo svjetloplavo osvjetljenje, koje se nastavlja s eksterijera, dok je dizajn središnje konzole pojednostavljen zbog ugradnje shift-by wire mjenjača, čime je Niro EV postao prvi Kijin model u Evropi s ručicom mjenjača bez mehaničke veze.

Niro EV predstavlja novo ambijentalno osvjetljenje, sa suptilnim osvjetljenjem središnje konzole i mjenjača. Putnici mogu birati između šest boja – bijela, siva, bronzana, crvena, zelena i plava. Unutrašnji tapacirung vrata je u visoko svjetlećoj crnoj i plavoj boji, što dodatno doprinosi futurističkom ambijentu u kabini.

Nirov 7,0-inčni ekran na dodir s interfejsom HMI (human-machine interface) ostaje u središtu armaturne ploče, ali je osavremenjen zbog specifika električnih vozila. Novi infotainment sistem vlasnicima omogućava traženje punionica u blizini i praćenje nivoa napunjenosti i raspoloživog dometa baterije. 7,0-inčni LCD ekran s mjeračima – takođe jedinstven za Niro EV, vozačima tokom vožnje omogućava intuitivno provjeravanje informacija o vožnji i pogonu. Promijenjena središnja konzola je dobila više prostora za odlaganje manjih predmeta i bežično punjenje mobilnih uređaja. Svjetlo, koje se nalazi na vrhu armaturne ploče, prikazuje stanje napunjenosti za vrijeme faze punjenja. To vlasnicima omogućava da s izvana odmah vide stanje, bez ulaženja u vozilo.

Kada je Niro 2016. lansiran inžinjeri su za njegovu platformu predvidjeli upotrebu različitih pogona. Niro EV s baterijama i električnim pogonom, koji pruža jedan od najdužih dometa električnih vozila, u odnosu na konkurenciju nudi ne samo veću praktičnost i svestranost, nego i vizuelno privlačan automobil.

2.700 milimetara dug međuosovinski razmak nudi dovoljno prostora svim putnicima u predjelu nogu, dok osjećaj prostranosti naglašava izgled krosovera. Karoserija – širina 1.805 mm i visina 1.560 mm, omogućava maksimalnu prostranost u predjelu glava i ramena kako onim sprijeda tako i onim straga. Dužina Nira od 4.375 mm nudi zapreminu prtljažnika od 451 litra, što je više nego kod ostalih električnih vozila i plug-in hibrida.

Domet od 380 kilometara sljedeće generacije električnog pogona

Kia Niro EV stvoren je da kombinuje svoj sportski, krosoverima inspirisan dizajn s velikim dometom iz nulte emisije i performanse koje nude užitak u vožnji. Sve to mu pruža električni pogon sljedeće generacije, koji koristi nove proizvodne tehnologije, namjenski razvijene za Kijina električna vozila.

Opremljen snažnom litijum-polimerskom baterijom kapaciteta 64 kWh Niro EV može preći više od 380 kilometara s jednim punjenjem - bez emitovanja štetnih emisija. Za punjenje preko 100-kilovatnog priključka Niru EV trebaju 54 minute kako bi napunio bateriju do 80 posto. Kupci mogu izabrati i varijantu s kapacitetom 39,2 kWh, koja ima domet do 240 kilometara s jednim punjenjem.*

Snagu preko prednjih točkova pruža motor sa 204 konjske snage, koji proizvodi 395 Nm okretnog momenta, raspoloživih trenutno, što Niru EV omogućava ubrzanje od 0 do 100 km/h za 7,8 sekundi. Baterijski sklop postavljen je ispod dna prtljažnika, što ovog krosovera zbog nižeg težišta na cesti čini sličnijem limuzinama ili hečbekovima, kako bi pružao maksimalnu stabilnost – i užitak u vožnji – na krivudavim cestama.

Napredni sistemi asistencije za pomoć vozaču

Niro EV u skladu sa sljedećom generacijom pogona vozačima nudi zbir Kijinih naprednih sistema asistencije ADAS (Advanced Driver Assistance Systems), koji pomažu vozaču u različitim voznim sredinama i situacijama u smanjenju rizika od sudara.

Aktivni sigurnosni sistemi, koje nudi Niro EV, između ostalog sadrže upozoravanje na opasnost od frontalnog sudara (FCW) sa sistemom za pomoć kod spriječavanja sudara (FCAA), pametni tempomat s inteligentnim sistemom Stop&Go i sistemom za održavanje vozila na svojoj traci (LFA).

Sistem LFA je dio 2. stepena tehnologija, namijenjenih samovozećim vozilima, koji prati vozila ispred u saobraćaju i prepoznaje oznake na tlu kako bi održavao Nira EV na njegovoj voznoj traci na autoputu. Sistem upotrebom vanjskih senzora kontroliše ubrzavanje, kočenje i pomicanje upravljačkog obruča u odnosu na kolonu vozila ispred i tako održava siguran razmak. Sistem LFA djeluje pri brzinama od 0 do 130 km/h.

Energetika.ba / Klix.ba