Energetika.ba
Iza kulisa javnosti

Kina i Rusija bi mogli dominirati u malim modularnim reaktorima

Autor: Energetika.ba
Kina i Rusija bi mogli dominirati u malim modularnim reaktorima
Agencije

Rusija i Kina mogle bi dominirati sektorom malih modularnih nuklearnih reaktora (SMR) koji je tek u nastajanju, osim ako suparničke vlade ne pomognu dobavljačima da ponude sveobuhvatne pakete upravljanja životnim ciklusom za nove SMR projekte, navodi se u izvješću londonskog think-tanka, New Nuclear Watch Institute (NNWI).

U izvještaju se navodi da je napredak u tom sektoru u posljednjih 10 do 15 godina bio skroman, a industrija u nastajanju suočava se sa složenim međudjelovanjem tehnoloških, ekonomskih i geopolitičkih faktora koji utječu i ograničavaju usvajanje i skalabilnost tehnologije.

Do sada jedini SMR u radu je plutajući Rosatomov Akademik Lomonosov koji je s radom započeo 2020., a NuScaleov pilot projekt u SAD-u otkazan je krajem 2023.

Ruska državna nuklearna firma Rosatom koristila je snažnu podršku vlade i integrisani poslovni model "postrojenje kao usluga" (izgradi, posjeduj i upravljaj) koji će vjerojatno proširiti svoju trenutnu dominaciju na izvoznom tržištu za reaktore velikih razmjera većim od 1000 MW na SMR sektor.

Predviđa se da će Kina slijediti ruski model ostavljajući zapadnim dobavljačima značajan izazov da ostanu konkurentni, upozorava izvještaj objavljen u decembru.