Energetika.ba
Novosti

Kina konstantno nadzire lokaciju električnih automobila

Autor: Energetika.ba
Kina konstantno nadzire lokaciju električnih automobila

Vlasnici električnih automobila u Kini nalaze se pod konstantnim nadzorom vlasti ove komunističke zemlje, a da toga nisu ni svjesni.

Kako prenosi AP, zbog grupe zakona u vezani sa vozilima s alternativnim pogonom, više od 200 proizvođača automobila u Kini mora svakodnevno da isporučuje tačne lokacije električnih automobila lokalnim vlastima.

Osim lokacije, analitičari imaju pristup i marki i modelu vozila, pređenoj kilometraži, čak i kapacitetu baterije.

Dok se proizvođači brane tvrdnjom da isporučivanjem podataka vladinim centrima za nadzor samo ispunjavaju zakonsku obavezu, vlasti ističu da se podaci prikupljaju isključivo s ciljem unapređivanja postojeće infrastrukture, saobraćajne bezbjednosti, a cilj je i zloupotrebu programa za subvencioniranje električnih vozila.

Zamjenik direktora nadzornog centra u Šangaju Ding Sjaohua je rekao za AP da program nije koncipiran da bi pratio građane, iako bi u slučaju službenog zahtjeva podaci mogli biti ustupljeni policiji, tužilaštvu ili sudovima.

"Nema bitne razlike između sjedenja u automobilu i odlaska u tržni centar s pametnim telefonom u ruci", rekao je izvršni direktor VW za Kinu Johem Hajcman.

Činjenica je da sa sve većim brojem raznih elektronskih uređaja sigurnosne agencije imaju sve više mogućnosti za nadzor građana.

To legalno ili ilegalno na žalost ne rade samo autoritarni režimi, već i zemlje koje se hvale građanskim slobodama i demokratijom.

Energetika.ba