Energetika.ba
Novosti

Kina najavljuje divovske investicije u sektor distribucije električne energije

Autor: Energetika.ba
Kina najavljuje divovske investicije u sektor distribucije električne energije

Kineska Vlada ima ozbiljne planove učiniti Kinu globalnom supersilom u sektoru distribucije električne energije, dok kineske tvrtke ulažu milijarde u razvoj međusobno povezanih dalekovoda diljem svijeta, piše Financial Times.

Kineske su tvrtke u proteklim godinama sve češće koristile tehnologiju kablova ultra-visoke voltaže za transport istosmjerne i izmjenične struje preko velikih prostranstava svoje države, a istu su tehnologiju počeli koristiti i u svojim ulaganjima u energetsku infrastrukturu u drugim državama, s ultimativnim ciljem izgradnje globalne mreže za distribuciju električne energije.

- Kineske državne tvrtke provode agresivnu politiku širenja u inozemstvu, ulažu u izgradnju i upravljanje sustavima distribucije u nekim državama, a u drugima sudjeluju samo kao ulagači, rekao je Xu Yi-chong, profesor politike sa Sveučilišta Griffith u Australiji.

Kina pokušava progurati međusobno povezivanje više od 100 odvojenih država, u jednom od najambicioznijih industrijskih planova današnjice, no to ne znači da će kineske tvrtke biti vlasnice mreže ili upravljati njome.

- To je u skladu s ciljevima Pekinga o širenju i postavljanju globalnih standarda, rekla je Erica Downs sa Sveučilišta Columbia, stručnjakinja za Kinu i energetiku. - Povezano je i s kineskim nastojanjima da postanu napredna industrijska supersila. U tome se nalazi veliki element prestiža, dodala je Downs.

- Iako sigurno postoji i komercijalni razlog za kinesko širenje u energetskom sektoru, treba napomenuti da Peking često isprepliće svoje ekonomske, diplomatske i strateške inicijative, rekao je konzultantAndrew Davenport, direktor tvrtke RWR Advisory.

- Dio objašnjenja za ovu ekspanziju je stoga najvjerojatnije utjecaj - i razvoj meke moći - koja prati povećanu kontrolu nad industrijskim sektorom koji je toliko fundamentalan po svakodnevni život građana, kazao je Davenport.

Kina je od 2013. do 2018. godine uložila 123 milijarde dolara u 104 odvojena projekta vezana uz sustave distribucije električne energije u svijetu. Većina ulaganja bilo je u područja jugoistočne Azije, Južne Azije, Europe i Rusije, Južne Amerike, te Zapadne, Središnje i Istočne Afrike. Od tog iznosa, čak 102 milijarde uloženo je u izgradnju ili akviziciju distribucijske infrastrukture, dok je preostalih 21 milijarda uložena u obliku izdanih kredita drugim tvrtkama.

Energetika.ba